Ексклюзиви
понеділок, 19 березня 2007 16:54

Київрада продала комендатуру

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Фасад будівлі військової комендатури Києва
Фасад будівлі військової комендатури Києва

Військові з комендатури Києва (вул. Січневого повстання, 1, Печерськ) — у шоці. Вони кажуть, що міська влада хоче їх незаконно позбавити будівлі і вигнати на вулицю.

Місяць тому Київрада продала землю під комендатурою (0,9297 га) за 16 млн 891 тис. грн "Хрещатик Інвестбуду". Інвестори хочуть побудувати на місці, що неподалік Маріїнського палацу та парку Слави, галереї, офіси й ресторани. Військові стверджують: вирішувати долю ділянки має право лише Кабмін, а не Київрада. Раніше, 1951 року, Київрада передала військове містечко Міноборони.

— Це частина унікального комплексу оборонних споруд —  "Київської фортеці", — розповідає "ГПУ" Юрій Лавринович, 40 років, підполковник Центрального управління військової служби правопорядку в Києві та області.

Червоному триповерховому будинку комендатури, який межує з метро Арсенальна, понад 150 років. У державному культурному реєстрі національного надбання споруда на Січневого повстання значиться як "Миколаївська брама з казармою на Пересипі 1846–1850 років".

На території комендатури є плац і автопарк. Там розташовані управління військової служби правопорядку, ансамбль пісні й танцю Збройних сил, центральний склад спецобладнання, фінвідділ Міноборони та Держархів міністерства, розміщений на трьох підземних поверхах. Загалом 13 115 кв. м.

2003 року шматок землі (0,6 га) в комендатури вилучили за згодою Міністерства оборони на користь ТОВ "Інвес". Тепер на ньому, але вже за парканом, височіє скандальна висотка (вул. Грушевського, 9б).

— Знаємо, що на місці нашої їдальні хочуть побудувати підземний паркінг для цього будинку, — каже офіцер. Своє ім"я він побоявся назвати.

В одному з виступів, після продажу ділянки, директор "Хрещатик Інвестбуду" Ірина Пашковська гарантувала, що пам"ятки будуть збережені.

— Ми плануємо відкрити територію для вільного доступу людей, а будівлю комендатури перетворимо на суспільно-адміністративну, — сказала Пашковська.

Установити контакти з представниками "Хрещатик Інвестбуду" "ГПУ" не змогла. У довідниках компанія з такою назвою не зафіксована.

Військові не вірять, що їм доведеться залишати старовинний будинок. Пояснюють, що 2004-го, за часів міністра Євгена Марчука, Міноборони уклало договір з ТОВ "Хрещатик Інвестбуд". Комендатурі виділили напівзруйнований будинок на 196 квартир у Харкові на вул. Петра Свинаренка, 18. За словами Лавриновича, Вищий господарський суд України скасував договір, а Генпрокуратура порушила кримінальну справу.

Де саме після продажу землі буде комендатура та інші установи з вул. Січневого повстання, військові не знають.

Продали вдесятеро дешевше

Аби дізнатись, яка справжня вартість ділянки біля метро Арсенальна, "ГПУ" звернулася до консалтингової компанії "Самсон". Вона недавно оцінювала вартість землі в Києві.
— Якщо брати по "крутому Печерську", то одна сотка землі коштує від 150 тисяч доларів до 300 тисяч, — каже Микола Дмитренко, 50 років, директор департаменту оцінки із "Самсона".
90 соток (по $300 тис. за сотку) коштують на сьогодні $27,9 млн, або 140 895 млн грн. Це вдесятеро більше суми, за яку продала землю Київрада.

Зараз ви читаєте новину «Київрада продала комендатуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути