четвер, 15 червня 2017 10:57

Київ не впорається з тепловим господарством без залучення інвестора - експерт

Київ не впорається з тепловим господарством без залучення інвестора - експерт
Експерт з енергетичних питань ГО "Опора" Тетяна Бойко сказала, що стан столичних тепломереж і ситуація в галузі теплокомуненерго роблять Київ малопривабливим для іноземних інвесторів. Фото: КП в Україні

Комунальне підприємство не зможе забезпечити стабільне постачання киян теплом і гарячою водою, оскільки теплове господарство столиці потребує величезних інвестицій.

Про це заявила експерт з енергетичних питань ГО "Опора" Тетяна Бойко.

За її словами, в бюджеті Києва немає коштів, необхідних на модернізацію теплових мереж.

"Питання в Києві без інвестицій не вирішити. В інфраструктуру столиці потрібно вкладати дуже великі кошти, і не так важливо, хто їх буде вкладати - Ахметов чи інший інвестор. Природно, набагато краще, якщо це буде новий міжнародний інвестор, але без залучення інвестора Київ сам не впорається", - зазначила Тетяна Бойко.

Вона також повідомила, що стан столичних тепломереж і ситуація в галузі теплокомуненерго роблять Київ малопривабливим для іноземних інвесторів.

"Якщо не буде системних змін, жоден нормальний інвестор не прийде в такі умови. І тут питання не в тому, що власник "Київенерго" - Ахметов. Дуже багато перешкод. Наприклад, зношені на 70% мережі, які потребують величезних капіталовкладень. І тут проблема в тому, що у нас інвестиційні програми затверджуються на рік, а мають - на 10-15 років. І повинні бути гарантії, що за цей час правила гри залишаться незмінними", - підкреслила Тетяна Бойко.

На її думку, залучити іноземного інвестора в теплове господарство столиці може зміна моделі тарифікації послуг підприємств ТКЕ і перехід до стимулюючого тарифоутворення (механізм довгострокового регулювання тарифів протягом декількох років, - ред.).

"Стимулююче тарифоутворення буде означати збільшення тарифу. Якщо при цьому всі інші існуючі проблеми не будуть вирішені, це викличе тільки нову хвилю суспільного невдоволення. Люди і так платять багато, а їм доведеться платити ще більше. А поліпшення теоретично можливі через 5-10 років" , - пояснила експерт ГО "Опора".

Як повідомлялося, мер Києва Віталій Кличко заявляв, що столиця не має наміру продовжувати з "Київенерго" контракт по керуванню тепловим активами міста, який закінчується 31 грудня 2017 року. КМДА вивчає можливість передачі теплового господарства в управління комунальному підприємству. Також розглядаються варіанти залучення в теплове господарство міста міжнародних операторів.

Зараз ви читаєте новину «Київ не впорається з тепловим господарством без залучення інвестора - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути