вівторок, 19 червня 2007 07:01

Із нового будинку на Оболоні сиплеться цегла

Автор: фото: Роман ЗАПОРОЖЧЕНКО
  Із фасаду будинку №10а на вул. Героїв Сталінграда минулої п’ятниці зненацька посипалася цегла. Нею розбило скло на новому ”мерседесі” і мало не прибило жінку з дітьми
Із фасаду будинку №10а на вул. Героїв Сталінграда минулої п’ятниці зненацька посипалася цегла. Нею розбило скло на новому ”мерседесі” і мало не прибило жінку з дітьми

— У мене чуть серце не стало від того, що я побачила. Коли падала цегла, під аркою саме йшла молода жінка з двома дітьми. Це чудо, що їх не прибило, — каже 42-річна Валентина Латишева, мешканка будинку N10а на вул. Героїв Сталінграда на Оболоні.

У п"ятницю об одинадцятій ранку із фасаду будинку над пішохідною аркою впала облицювальна цегла. Автомобілю "Мерседес-180", який стояв поруч, розбило заднє скло та стоп-сигнали.

— Я сидів в автомобілі, раптом чую сильні жіночі й дитячі крики. Потім якийсь глухий звук, — розповідає Іван, 28 років, який працює водієм в медичному центрі "Добробут", що неподалік.

Цегла обвалилася із чималої площі — 2 м заввишки та близько 60 см завширшки. Падала з другого поверху.

Будинок здали й облицювали коричневою цеглою менш ніж два роки тому. Однак мешканці кажуть, що обсипається не вперше. Корпус N4 почав обвалюватися майже відразу.

— Щоб не падало на голови людям, будівельники зробили сітку кругом будинку, — показує на один із корпусів 69-річний консьєрж Микола Щевич. На тому, де обвалилася цегла, сітки немає.

У ЖЕКу, який обслуговує будинок, кажуть — цегла осипається через різницю температури узимку й улітку.

— Ми замовляли експертизу в Державному науково-дослідному інституті будівельних конструкцій, і так нам сказали, — розводить руками працівник ЖЕКу Анна Фурман. — Нам рекомендували забити в будинок штики зі спеціального хімічного сплаву.

Чому досі цього не зробили, в ЖЕКу не пояснили. Будинок на пр-ті Героїв Сталінграда, 10а споруджувало ЗАТ Трест "Київміськбуд 1". Обговорити з ними обставини обвалу цегли не вдалося. Секретарка в офісі компанії повідомила, що на місці немає жодного з керівників. Зв"язатися з ними телефоном, мовляв, неможливо.

Обвал міг статися і через помилку будівельників, вважають їхні колеги.

— Потрібно дивитися, яку облицювальну цеглу привозять. Її є два види — одна морозостійка, а інша — ні. Неозброєним оком її не розрізниш, — зазначає бригадир будівельної бригади Борис Меншиков, 50 років. — Треба дивитися на паспорт цегли. Якщо поставити не стійку до морозу цеглу, то на холоді вона розкришиться. У нас часто такі випадки бувають.

У ЖЕКу обіцяли, що стіну будинку N10а укріплять. У понеділок цього робити ще не починали. В"їзну арку до двору перекрили зеленим дерев"яним парканом, відтак автомобілем тут тепер не проїдеш. Для пішоходів обладнали критий перехід.

"Мерседесом-180", якому цегла розбила скло, керує мешканка квартири N64 Тетяна. У понеділок уранці жінки не було вдома, а телефон її не відповідав. Авто під будинком також не було. Як розповів консьєрж, належить автівка громадянинові Німеччини. Тетяна водить його за довіреністю. Застрахований транспортний засіб також за кордоном.

— Тепер їй доведеться за свої гроші скло лагодити, — припускає консьєрж.

У потерпілому будинку живе генпрокурор Медведько

Вулицю Героїв Сталінграда від пр-ту Маршала Тимошенка до Московського мосту збоку Дніпра останніми роками забудовують елітними будинками. Цей район називають Оболонськими Липками. Брокер компанії "Нове місто Ріелті" Оксана Іванова каже, що квадратний метр житла тут коштує від $3 до 5 тис., залежно від планування й ремонту. За невелику трикімнатну квартиру віддають $350 тис.
За словами одного із місцевих жителів, саме в будинку N10а на вул. Героїв Сталінграда має квартиру чинний генпрокурор України Олександр Медведько.

Зараз ви читаєте новину «Із нового будинку на Оболоні сиплеться цегла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути