пʼятниця, 26 травня 2017 05:30

Історичні будинки в центрі Києва, які знищили за рік

26 травня 2016-го у Києві знесли 100-річний будинок по вул. Дмитрівській, 60.

Аварійна будівля була у комунальній власності. На її місці планували звести 9-поверховий житловий комплекс з мансардами.

Автор: www.facebook.com
  По вул. Дмитрівській, 60 за радянських часів був овочевий магазин
По вул. Дмитрівській, 60 за радянських часів був овочевий магазин

"Будинок представляє архітектурну цінність та має бути збережений як частина історичної забудови міста Києва", - наголошувала тоді екс-депутат Київради Олена Терещенко-Єскіна.

"Знесення законне. Вся дозвільна документація також є. Історичної цінності будинок не має, відповідні довідки є. Людей виселили. Ми ще їх вивозили. Розселили в різних районах міста", - говорив представник Домобудівного Комбінату.

Автор: www.facebook.com
  У Києві знесли 100-річний будинок
У Києві знесли 100-річний будинок

Забудовником значився "Інвестбуд-3000".

"Дозволити Державному інвестиційно-будівельному госпрозрахунковому підприємству "Інвестбуд-3000" знести будинок N 60/19 "А", "Б" на вул. Дмитрівській після виконання пункту 1 цього розпорядження та оформлення дозвільної документації та його знесення у встановленому порядку" - йшлося у розпорядженні Київської міської держадміністрації N 736 від 05.05.2004.

За радянських часів там був овочевий магазин. Також, тривалий час у будинку на першому поверсі розміщувалася перукарня.

Через кілька місяців, у жовтні зрівняли із землею історичний "будинок з ромашками" на вул. Златоустівській, 35 заради будівництва житлового комплексу. Зробила це корпорація "Укрбуд". За три тижні до цього будівлю позбавили охоронного статусу. Місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом знищення будівлі.

У КМДА повідомляли, що флігель з ромашками, який знищили заради будівництва багатоповерхівки, ніколи не перебував на державному обліку як пам'ятка культурної спадщини.

Автор: Олена Єскіна
  У жовтні 16-го зрівняли з землею історичний "будинок з ромашками"
У жовтні 16-го зрівняли з землею історичний "будинок з ромашками"

"Будівля на вулиці Златоустівській, 35 була споруджена орієнтовно на початку ХХ століття за проектом невідомого архітектора", - йшлося в повідомленні.

18 листопада 16-го знесли житловий будинок XIX століття на вул. Михайлівській, в якому мешкав відомий письменник Олександр Іванович Купрін. Також у домі розміщувалися редакції перших україномовних київського журналу "Нова громада" та газети "Громадська думка". За СРСР будівля стала пам'ятником архітектури. Після 1991 статус зняли. На місці помешкання Купріна зводять адміністративну будівлю.

Автор: Олена Єскіна
  Знесли будинок в якому мешкав автор повісті "Гранатовий браслет"
Знесли будинок в якому мешкав автор повісті "Гранатовий браслет"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ - 10 найвідвідуваніших музеїв світу

У листопаді в Києві знесли стару будівлю на Подолі. Вона знаходилася на вул. Сковороди, 1 – навпроти Братського корпусу Києво-Могилянської Академії. Будівля, ймовірно, була прибудовою до основної будови – флігеля садиби в стилі необароко (друга половина XIX століття), оскільки відрізнялося за стилем від історичного будинку.

Зараз ви читаєте новину «Історичні будинки в центрі Києва, які знищили за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути