пʼятниця, 12 серпня 2016 14:50

Хто очолював столицю за часи незалежності
11

За 25 років незалежності України у Києві було 5 мерів. Gazeta.ua зібрала досягнення очільників столиці. Чим вони запам'ятались киянам.

  Леонід Косаківський
Леонід Косаківський

Леонід Косаківський, радіофізик, очолював столицю з 1994 по 1998 рік. Відновив історичний герб Києва. За час його керівництва столицею збудували 4 станції метро: Позняки, Харківську, Печерську та Лук'янівську. Був проти забудови історичної частини міста.

"Леонід Косаківський навідріз відмовляв "високопоставленим прохачам" в забудові схилів на Грушевського. Стояв у цьому питанні "на смерть", - пригадував колишній заступник голови Київської міськадміністрації Іван Салій.

Косаківський написав книги "Переворот на Хрещатику", "Самоврядування в Києві: минувшина і сьогодення" та "Десять років потому, або Київське задзеркалля".

Займається громадською діяльністю, експерт із питань місцевого самоврядування.

  Олександр Омельченко
Олександр Омельченко

Олександра Омельченка, будівельника за фахом, кияни обирали двічі - 1999-го та 2002-го. За час його керування в Києві почався будівельний бум - зводили перші офісні центри та торгово-розважальні комплекси. Відновили Михайлівський Золотоверхий собор у центрі, храм Успіння Богородиці Пирогощі на Подолі. Реконструювали майдан Незалежності та монумент Батьківщині-матері. Дехто звинувачував його у роздачі столичних земель.

"У 2004 році Київська міськрада за згодою мера виділила 170 депутатам, чиновникам і їхнім родичам 736 гектарів. Їхні ділянки розташовані у заповідному лісі. Щоб нові власники могли вирубувати вікові дерева, міськрада присвоїла цим ділянкам категорію "території під забудову", - писав Віктор Баранов, активіст правозахисної організації ПРІМА.

Він підписував документи земельної оренди для скандальної будівельно-фінансової піраміди "Еліта Центр", яка ошукала понад 1,5 тис. осіб.

Заснував муніципальний футбольний клуб "Арсенал".

Зараз очолює депутатську фракцію "Єдність" у Київраді.

  Леонід Черновецький
Леонід Черновецький

Банкір Леонід Черновецький теж відпрацював дві мерські каденції. Під час виборів роздавав пенсіонерам та малозабезпеченим продуктові набори. Зокрема, гречку. За його перебування на посаді мера Київрада віддала в оренду й продала найбільше столичної землі за всю історію незалежної України.

"Черновецький — розумаха. Він геніально роздув тему землі. Колись кричали: дерибан, землю крадуть! Я справді на громадську організацію "Стрітрейсінг" узяв в оренду 30 гектарів землі на будівництво центру автоспорту. Потім почалася криза, закордонні інвестори передумали вкладати гроші, і там зараз — незаймане поле. Але я чесно п'ять років платив за оренду в київський бюджет. Після цього земля знов повернулася громаді. І так було в 90 відсотках випадків. Тобто Черновецький створив ажіотаж: мовляв, земля — це скарб, треба брати. І люди розхапали пустирі, звалища в оренду. І сплачували. Ще й хабарі пропонували чиновникам. З часом схаменулися, а продати нікому. І договір оренди не розірвеш", - казав депутат Київради Олександр Пабат.

Черновецький озвучував ідеї, які не сприймали ні його політичні опоненти, ні кияни. Наприклад, пропонував узаконити хабарі в лікарнях, зробити платним в'їзд у центр столиці, приватизувати школи Києва, облікувати всіх приїжджих у столиці, передати права власності помешкань самотніх літніх киян міськадміністрації. Також хотів встановити плату за в'їзд іногородніх автомобілів до Києва.

Наголошував на своїй релігійності. Був прихожанином протестантської церкви "Посольство Боже" Сандея Аделаджі.

У 2009 році слідча комісія Верховної Ради ініціювала психіатричну експертизу Черновецького. За це його прозвали "Льонею-Космосом". Також прославився обмовками:

У 2006 році підвищив тарифи на комунальні послуги та проїзд у муніципальному транспорті. Під час свого мерства мав громадянство Ізраїлю.

Зараз живе й веде бізнес у Грузії.

  Олександр Попов
Олександр Попов

Восени 2010-го колишній президент України Віктор Янукович призначив виконуючим обов'язки, а згодом головою міськадміністрації колишнього міністра ЖКГ та екс-мера Горішніх Плавнів (тоді Комсомольська. - Gazeta.ua), підполковника СБУ Олександра Попова.

За його правління у Києві відкрили станції метро Виставковий центр, Іподром, Теремки, реконструювали футбольний стадіон "Олімпійський". Увели в експлуатацію автомобільну розв'язку "Турбіна" на мосту Патона.

Наприкінці березня 2013 року звільнив трьох заступників, які не справились із прибиранням снігу в столиці. Тоді через снігопад у місті виник колапс - не їздив громадський транспорт, через замети не працювали деякі установи. У ці дні Попов із дружиною відпочивали в австрійському Відні.

У ніч на 30 листопада 2013-го він віддав наказ про встановлення новорічної ялинки на майдані Незалежності, де студенти протестували проти відмови від євроінтеграції. Їх побили правоохоронці. Ці події стали початком Революції Гідності. 14 грудня 2013 року Попова відсторонили від виконання обов'язків через підозру у порушенні конституційних прав громадян.

Живе в Києві. Ходить на судові засідання по справі побиття студентів. Офіційно ніде не працює.

  Виталій Кличко
Виталій Кличко

Віталій Кличко, боксер, очолив столицю влітку 2014 року. Став першим столичним міським головою, який добирається на роботу на велосипеді. Під час виборів обіцяв залучити іноземні інвестиції в столицю. Але досі у місті нема жодного такого проекту.

Кличко оголосив війну незаконним кіоскам. По місту знесені сотні МАФів. Зводив велосипедні доріжки. Майже вдвічі підвищив тарифи на послуги ЖКГ та транспорт. Також чинний міський голова відомий своїми обмовками:

Зараз ви читаєте новину «Хто очолював столицю за часи незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути