пʼятниця, 23 травня 2008 07:07

До монумента Батьківщині щодня піднімаються 70 киян

"Машка, прикинь: я сейчас у ног этой бабы. Ну, у Родины-матери! Отсюда весь Киев — как на ладони! На следующий год вылезем сюда, возьмем бутылку шампанского!" — кричить у мобілку чоловік.

Ми — на 36-метровій висоті монумента "Батьківщина-мати" на Печерську. Нещодавно Національний музей історії Великої Вітчизняної війни організував вечірню екскурсію.

У фойє відвідувачів зустрічала працівниця закладу Анна, одягнена в жіночу військову форму. Зо 20 хв. Анна розповідає історію музею та Другої світової війни, проводить до ліфта. Відвідувачів не піднімають вище 36 м. Бо 2003 року чоловік стрибнув із 96-метрової висоти щита й загинув. Підйоми на п"єдестал музей практикує протягом року.

— Поки що ми навіть до ніг монумента не піднялися, перебуваємо на рівні подолу спідниці. Люди, як правило, ідуть на цю екскурсію, щоб освідчитися на висоті, — розповідає "ГПУ" музейний екскурсовод Михайло Філоненко, 26 років.

Двері ліфта відчиняються. Піднімаємося кількома східцями. Виходимо на оглядовий майданчик завширшки зо 2 м. Він оточує монумент. Якщо подивитися вгору, видно, як простягається до неба металева спідниця Батьківщини. Голови, щита й меча розгледіти не можу.

Ясної погоди з оглядового майданчика видно Київське море. Можна роздивитися лівобережні масиви — Микільську Слобідку, Русанівку, Березняки, Осокорки, Троєщину.

— Слухай, тут у сто разів крутіше, ніж у Будапешті, — вигукує дівчина подрузі, роздивляючись у бінокль Києво-Печерську лавру й Дніпро.

Оглядовий майданчик огороджено металевою сіткою. Аби сфотографувати місто, група молодих людей чекає біля "вікна". Це подобається не всім.

— Из-за одного идиота, который выбросился неизвестно в каком состоянии, мемориальное место превратили в зоопарк. Ходим тут, как звери по клетке. А хотелось забраться по-пацански, на самую высоту, — скаржиться "ГПУ" житель столиці Ростислав Нікельов, 34 роки. Чоловік прийшов до музею із десятком знайомих. Вивчивши краєвиди, додає: Київ — найгарніше місто світу. Каже, що варто сходити саме на цю екскурсію, аби помилуватися ним із цього ракурсу.

— Такой мемориал не смогла бы построить независимая Украина. А наши люди смотрят на это сооружение и думают: как бы отсюда спереть немного нержавеющей стали, — додає він.

На оглядовому майданчику перебуваємо 20 хв. Час повертатися, кажуть гіди.

— Дівчата! Або повна евакуація, або ж марш-бросок! — жартують екскурсоводи.

У суботу, коли Музей історії Великої вітчизняної війни проводив вечірню екскурсію, до нього прийшло 2300 відвідувачів. А на оглядовий майданчик піднялися понад 300. Зазвичай сходять 70.

Заступник директора музею Любов Легасова, 51 рік, обіцяє: з наступного року всі бажаючі зможуть піднятися на щит Батьківщини-матері і споглядати панораму із 102-метрової висоти.

Екскурсія музеєм і підйом на 36-метрову висоту коштує 30 грн.

Зараз ви читаєте новину «До монумента Батьківщині щодня піднімаються 70 киян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути