середа, 14 липня 2021 14:10

Дніпро атакують медузи - чим це небезпечно

Дніпро атакують медузи - чим це небезпечно
Під дописом Фірсова користувачі стверджують, що бачили прісноводну медузу вже не один раз. Фото: pixabay.com

Неподалік від Дніпровської набережної, у районі станцій метро Осокорки та Славутич, помітили медуз. Їх наявність свідчить про погіршення якості води Дніпра. Річка міліє та заростає.

Про це розповів екоактивіст, екснардеп Єгор Фірсов у Facebook.

"Уперше їх (медуз. - Gazeta.ua) помітили ще в серпні 2020 року. Вони прісноводні й з'являються під час нагрівання води вище . Прісноводні медузи мають жало, але використовують його зазвичай для ловлі корму", – зазначив Фірсов.

Він додав, що популяція медуз зростатиме й вони почнуть поїдати корм інших риб, що зменшить їхню кількість. Також медузи можуть псувати якість води, забивати системи збирання води, гідротехнічні споруди та інші механізми.

"Загалом цей поганий симптом ще раз підтверджує, що якість води в Дніпрі катастрофічно гіршає", – зазначив Фірсов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киян попередили про вогняну небезпеку

Іншої думки директор Інституту гідробіології, доктор біологічних наук, професор Сергій Афанасьєв. Він вважає, що серйозної загрози екосистемі Дніпра медузи не завдають, а вперше їхню появу в Дніпрі зафіксували наприкінці 1970-х.

"Уперше їх виявили біля Трипільської ГЕС, а потім у ставку-охолоджувачі Чорнобильської атомної електростанції. І те, що про них небагато людей знають, пов'язане з тим, що поліпи живуть в обростаннях, які мало хто вивчає. Оскільки останні декілька років в Україні переважно спекотне літо, ці створіння стали помітнішими. Але жодної загрози не становлять", – розповів Афанасьєв "Вечірньому Києву".

Дніпровська медуза зветься Craspedacusta sowerbii. Живе в прісних водоймах на всіх континентах світу. Вона дрібна, не більш як 2–3 см, додав науковець.

У Яготині Київської області на річці Малий Супій масово загинула риба. Понад 400 мертвих рибин виявили місцеві жителі. Про це вони повідомили Київському рибоохоронному патрулю.

Зараз ви читаєте новину «Дніпро атакують медузи - чим це небезпечно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути