Ексклюзиви
субота, 24 травня 2008 07:09

Бочковий квас стає дефіцитом

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Двоє працівників ”Київзеленбуду” п’ють квас у п’ятницю біля станції метро Політехнічний інститут. Аби знайти у центральній частині міста працюючу бочку з квасом, кореспонденти витратили півтори години
Двоє працівників ”Київзеленбуду” п’ють квас у п’ятницю біля станції метро Політехнічний інститут. Аби знайти у центральній частині міста працюючу бочку з квасом, кореспонденти витратили півтори години

"Квас учорашній? Дайте літр, смачний був, — каже Михайло Кравченко, 37 років, розраховуючись біля бочки неподалік станції метро Політехнічний інститут.

Знайти бочку з квасом у місті — удача. Що ближче до центру міста, то їх менше.

— Два дні тому куштувала квас біля станції метро Лісова, там дочка живе. А у нас, на Подолі, його досі немає, — скаржиться киянка Євгенія Жученко, 47 років.

На Контрактовій площі у п"ятницю зранку стояли три порожні бочки. На двох із них наклеєні аркуші. Хтось вивів на них — "кваса нет и не будет". Поблизу Житнього ринку на Подолі — те ж саме: бочка є, але квас не продають.

Підприємці, які торгують цим напоєм на вулицях міста, попереджають: сезон-2008 може стати останнім. Продавці постійно чують претензії міських та районних контролюючих інстанцій. Влада не хоче бачити старі бочки на столичних вулицях. Особливо під час проведення у місті чемпіонату з футболу Євро-2012. Приватники бояться називати свої імена та прізвища. Пояснюють: таким чином уникають можливих проблем із владою.

— Мені казали: "купуйте нові бочки. Або забирайте квас із вулиць і продавайте його з кегів", — каже "ГПУ" один із підприємців. — Нова бочка коштує від 15 до 18 тисяч гривень. Кредити на такий бізнес не дають. А що таке кеги порівняно з бочкою? У ній вміщається 900 літрів, а в кезі — 50. Зате важить він 50 кілограмів. Хто його тягатиме вулицею? Зараз квас, напевне, єдиний натуральний продукт у місті. І той хочуть прибрати з вулиць, — обурюється чоловік.

Продавці розповідають: цього року торгівлю розпочали на місяць пізніше. Раніше бочки з квасом з"являлися на вулицях із 5 травня. Додають, що оформити дозволи в райадміністраціях важко.

Підприємці подейкують: дозволів на торгівлю не видають, бо бочки з квасом заважають вуличній агітації.

Літр напою продають за 3,50 грн, півлітра — 2 грн. 300-грамовий стакан коштує 1,5 грн, а 200-грамовий — гривню.

У понеділок скажуть, який квас — справжній

Місяць тому Центр незалежних споживацьких експертиз відібрав для тестування 10 видів пляшкового квасу, який продають у магазинах і супермаркетах міста.
— Скажу одразу: тільки три види з-поміж десяти, які ми вивчали, можна назвати справжнім квасом. Решта — аж ніяк. Але офіційні результати експертизи оприлюднимо в понеділок, — говорить "ГПУ" директор Центру 37-річний Валентин Безрукий.
За його словами, бочкового квасу фахівці не тестували. Бо місяць тому такого напою ще не було в продажу.

Зараз ви читаєте новину «Бочковий квас стає дефіцитом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути