вівторок, 05 лютого 2008 07:02

Активісти засипали котлован на Пейзажній алеї

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Кияни в суботу розхитують і штовхають бетонний блок у котлован на Десятинному провулку. На акцію прийшли півсотні людей
Кияни в суботу розхитують і штовхають бетонний блок у котлован на Десятинному провулку. На акцію прийшли півсотні людей

"А що тут будують?" — питає, опустивши скло, водій, проїжджаючи Пейзажною алеєю.

— Навпаки, руйнують! — одночасно відповідають кілька людей.

У суботу вдень півсотні активістів громадської ініціативи "Збережи старий Київ" влаштували на розі Пейзажної алеї та пров. Десятинного, що в центрі міста, ліквідацію котловану. Вони разом із місцевими засипали яму, вириту компанією "УМ-інвест" під висотку.

Анатолій Рябчак, 23 роки, допомагає підняти бетонну плиту. Ще хвилина — і блок скочується на дно котловану. Усі кричать "Ура!".

— Ми давно зрозуміли: якщо самі не закидаємо яму, вона так і залишиться, — розповідає "ГПУ" 57-річна Діна Герцрікен. — Самі купили дві машини піску. Самі зламали огорожу, скинули бетонні плити, позбирали сміття й дошки навкруги. А потім засипали піском.

Громадські активісти й мешканці Десятинного протестують проти цієї забудови кілька років. У висотці мали поселитися працівники Міністерства закордонних справ. 2004 року Міністерство отримало дозвіл на будівництво 10-поверхівки. Із вересня 2007-го "Збережи старий Київ" провела кілька акцій протесту проти будівництва. У мерії заявили, що компанія-забудовник має припинити роботи. Активісти вимагають, аби фірма засипала котлован.

На суботник прийшли п"ятеро активістів "Збережи старий Київ", які 31 січня дали публічного "ляпаса" МЗС. Чоловікам вдалося побувати на зборах Європейської бізнес-асоціації, що відбувалися в готелі "Прем"єр Палас" на бульв. Шевченка, 5–7/29. Повз охорону пройшли завдяки журналістським посвідченням. Через хвилину після початку промови міністра закордонних справ Володимира Огризка, 51 рік, вони піднялись із задніх рядів і підійшли до столу. Один із активістів розгорнув плакат із написом англійською: "МЗС руйнує територію, яку охороняє ЮНЕСКО". Артем Чапай, 26 років, коротко розповів дипломатам і бізнесменам англійською про забудову на Пейзажці. Тим часом третій будував на столі перед Огризком дім із пластикових дитячих кубиків. Міністр перепитав їх англійською: "Що все це означає?". Двоє інших роздавали присутнім листівки.

— Ідея зробити так виникла спонтанно. Спочатку ми хотіли пронести на захід із дипломатами справжні цеглини, але передумали. Бо цеглою можна завдати шкоди, — згадує Артем Чапай.

Іноземні учасники форуму потискали руки активістам, коли ті виходили із зали засідань асоціації. Але того ж вечора Артемові та ще двом активістам зателефонували із роботи і сказали, що їх звільнено.

Зараз ви читаєте новину «Активісти засипали котлован на Пейзажній алеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути