четвер, 04 травня 2017 05:30

Як історичну будівлю в центрі Києва мало не перетворили на готель
6

Два роки тому над згорілим під час Євромайдану Будинку профспілок у Києві незаконно звели два поверхи на близько 800 кв м.

Після Революції гідності будівлю закрили на реконструкцію. Її мала провести компанія "Буд Жил-Пром". Але замість цього додали два поверхи. Тут планували відкрити готель, ресторан і квартиру площею 420 кв м. Житло на дев'ятому поверсі Будинку профспілок мало вмістити чотири спальні, вітальню та два санвузли. Готель хотіли розташувати поверхом вище, а на одинадцятому — ресторан.

Автор: mignews.com.ua
  Планували відкрити готель, ресторан і квартиру площею 420 кв м
Планували відкрити готель, ресторан і квартиру площею 420 кв м

Забудовники мали отримати дозвіл від КМДА та ЮНЕСКО. Але жодна зі структур їх не давала. Декларацію про реконструкцію будівлі влада скасувала ще у жовтні 2014 року, однак це не зупинило початку будівельних робіт.

Київська держадміністрація про незаконність будівництва заявила в лютому 2015 року. Почали судитись із профспілками та забудовником.

23 листопада 2016-го розпочався демонтаж незаконної надбудови на Будинку профспілок у центрі столиці. Його проводили комунальники з департаменту благоустрою КМДА.

Автор: Андрій ЖИГАЙЛО
  Надбудову на Будинку профспілок розбирають вручну кувалдами
Надбудову на Будинку профспілок розбирають вручну кувалдами

"Робимо демонтаж своїми силами. Привезли кран, працюють наші робітники. Розбирають стіни та спускають їх до низу. Ніяких незручностей перехожим на Хрещатику немає. Приблизна вартість робіт — від 800 тисяч до мільйона гривень. Їх потім забудовник компенсує в бюджет міста. Збираємось подати на нього до суду", - розповідав тоді Володимир Прокопів, секретар Київради.

Автор: Андрій ЖИГАЙЛО
  Надбудову на Будинку профспілок розбирають вручну кувалдами
Надбудову на Будинку профспілок розбирають вручну кувалдами

Навесні 2016-го збоку згорілої будівлі профспілок відкрили кафе "Каратель". Виникло воно на тому ж місці, де рік тому на кілька днів відкрився заклад "L'Kafa". Нові власники кафе укладали договір з Київською міською організацією профспілок, повідомили у Федерації профспілок. Комісія з надзвичайних ситуацій видала висновок про аварійність Будинку профспілок. Тому розміщення кафе в ньому не можливе.

Автор: Країна.ua
  Збоку згорілої будівлі профспілок відкрили кафе "Каратель"
Збоку згорілої будівлі профспілок відкрили кафе "Каратель"

14 липня 2016-го комунальники побились із бійцями добровольчих батальйонів "Донбас", "Айдар" і "Азов". Перші хотіли закрити кафе "Каратель" на першому поверсі Будинку профспілок на майдані Незалежності. Другі — захищали його. Захисники "Каратєля" поламали паркан, зчинилася бійка. Їх розтягнув спецпідрозділ Нацполіції КОРД. 17 осіб затримали, сімох травмованих відвезли в лікарню. Зрештою кафе закрили.

З квітня 2017 розпочалися слідчі дії в Будинку Профспілок у Києві. Люди, які називалися ветеранами батальйону "Донбас", перешкоджали правоохоронцям.

"Слідчі дії проводять співробітники Нацполіції, вибухотехніки та інші експерти повинні встановити, що за три місяці сталося з приміщенням, поки воно знаходилося поза контролем його власників. У ньому знаходилися люди, які представилися ветеранами батальйону "Донбас". Коли ми підійшли, вони закрили залізні ворота і забарикадувалися", - казав тоді керівник управління СБУ по захисту національної державності Роман Матковский.

Представники батальйону "Донбас" стверджували, що вони хочуть завадити представникам приватного бізнесу відкрити в будівлі заклад громадського харчування.

Напередодні пісенного конкурсу Євробачення обгорілий Будинок профспілок закрили банером. На ньому напис англійською - "Свобода - наша релігія".

Автор: inform-ua.info
  Обгорілий Будинок профспілок закрили банером
Обгорілий Будинок профспілок закрили банером

Користувачі соцмереж не схвалили таке оздоблення фасаду.

Vitalii Kadenko:

"Задум непоганий, але Україна і калина з лелеками було якось спокійніше. В мене і так, коли буваю там по роботі - ком в горлі, а тепер ще гірше буде з огляду на те, ЯКОЮ ціною нам та свобода виборюється".

Elene Ilyschenko:

"Руины были бы красноречивее"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найгучніші будівельні скандали, які торік сколихнули столицю

У лютому 2014 року сутички протестувальників із силовиками переросли в озброєне протистояння, під час якого в центрі Києва загинули більше ста людей. Столичний Будинок профспілок, розташований на Майдані Незалежності, використовувався активістами як штаб Національного спротиву. Під час штурму Майдану в ніч із 18 на 19 лютого силовики підпалили Будинок профспілок, щоб протестувальники залишили будівлю.

Зараз ви читаєте новину «Як історичну будівлю в центрі Києва мало не перетворили на готель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути