пʼятниця, 12 липня 2013 21:06

Або Янукович сам вирішить провести київські вибори, або його переконає у цьому громада - нардеп

Або Янукович сам вирішить провести київські вибори, або його переконає у цьому громада - нардеп
Леонід Ємець. Фото: kyiv.comments.ua

Призначення виборів у Києві залежатиме тільки від президента Віктора Януковича.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від фракції "Батьківщина" Леонід Ємець.

Говорячи про намагання секретаря Київської міськради Галини Гереги провести засідання, незважаючи на те, що повноваження міськради закінчилося ще 2 червня, Ємець наголосив, що лише завдяки зусиллям нардепів це засідання відкрито не було.

"Це стало можливим завдяки нашій роз'яснювальній роботі. Бо ми переконали екс-депутатів Київської міськради, що якщо вони проведуть засідання, то воно буде не правочинним, вони порушать Конституцію. Певно, наші аргументи були вагомими, депутати до них дослухалися і Герега закрила сесію", - розповів нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепи сьогодні врятували депутатів Київради від "криміналу" - Чумак

Він додав: "Я бачив, як депутати від Партії регіонів напряму давали вказівки виконуючій обов'язки секретаря Київської міськради Галині Герезі. Це була депутат Богословська. Вона чітко командувала: "Відкривай сесію, оголошуй порядок денний!". Але все ж таки, здоровий глузд у Київській міській раді взяв гору".

Водночас, говорячи про те, чи не буде у майбутньому ще спроб таки провести засідання Київради до призначення там виборів, Ємець заявив, що все залежатиме від того, яку депутатам дадуть команду, і наскільки вони прислухалися до опозиціонерів щодо того, що таким чином буде порушено закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київські вибори відбудуться перед Новим роком - "свободівець"

"Якщо говорити з точки зору закону, то, звісно, ці вибори мали бути призначені вже давно. Тому що стаття 55 говорить, що ніхто не має права узурпувати владу. А цих людей ніхто з громади Києва не обирав на додаткових два роки. Їх обрали на термін 5 років і він вже закінчився. Якби у нас була правова держава, де діяло б верховенство право, вибори вже мали б відбутися", - наголосив нардеп.

На його переконання, призначення дати виборів у Києві залежатиме лише від рішенні президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київська рада померла і не підлягає реанімації — політолог

"На сьогодні рішення цілком залежить від однієї людини. Це — Віктор Федорович Янукович. Саме він приймає рішення за законодавчий орган, а саме за фракції Партії регіонів та комуністів, які мають більшість у Верховній Раді і без них жодне питання не може бути проголосоване", - пояснив парламентар.

Тому, за його словами, або президент має визначитися щодо цього питання, або до осені його "переконає громада України, кияни про те, що вони мають права і до їхніх вимог потрібно дослухатися".

Зараз ви читаєте новину «Або Янукович сам вирішить провести київські вибори, або його переконає у цьому громада - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути