вівторок, 01 травня 2012 12:30
Іван Семесюк
Іван Семесюк
Член Союзу Вольних Художників "Воля або смерть"

Дивимося фільми про циган із захопленням, але закриваємо двері перед їх ватагами

Новопетрівська сільська рада прийняла рішення спрямовані на обмеження доступу ромів (циган) з метою жебракування на сільських кладовищах під час поминальних днів.

Тут Янукович ні до чого. Це повсякденне і загалом нормальне явище. Скільки я себе пам'ятаю, то такі історії з циганами були в Україні. Постійно хтось ганяв циган і постійно були побутові конфлікти. Ми занадто різні люди по способу життя та поведінці. Вони живуть так, а ми кардинально по іншому.

Саме й це є причиною конфлікту, а не те, що одні цигани, а інші українці. Нічого страшного тут нема. До війни чи геноциду якраз такі речі не доходять.

У нас взагалі подвійне ставлення до циган. На рівні культури ми можемо захоплюватись їхніми піснями чи дивитись кіно про циган, а в реальності щільно закриваємо двері, коли вони ходять жебракувати.

Тому що кіно про циган насправді зроблене радянськими режисерами. Це штучна поп-культура, яку самі цигани не створювали. Згодом почали створювати циганські ансамблі, щоб в нашому уявленні про циган з'явились і самі цигани. Але тут і проблеми, бо коли роми з'являться в нашому реальному житті, то це зовсім не радує.

Кіношний образ циганки Ради швидко розвіюється ватагою жінок та дітей, які щось хочуть у вас вициганити.

Саме різниця способу життя і створює величезну відстань між українцями та циганами. Ті ж поляки, білоруси чи росіяни можуть асимілюватись в наш етнос, а ці не асимілюються століттями.

За радянських часів влада намагалася змусити всіх циган до осілого життя, але, можливо, саме життя просто неба та вічне кочування по світу творять із циган саме циган і це є атрибутом їхньої ідентичності.

Недарма є індійський міф про прокляття циган, за яким вони мають поневірятись вічно.

 

Зараз ви читаєте новину «Дивимося фільми про циган із захопленням, але закриваємо двері перед їх ватагами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути