Ексклюзиви
вівторок, 13 грудня 2011 08:44
Ігор Печенкін
Ігор Печенкін
Старший викладач Національної академії прокуратури України. Перший заступник голови ВГО "Правозахисна організація "Спільна мета"

Корумпованість: Україна - на порозі колапсу і анархії?

Українці сприймають свою державу як високо корумповану. Про це свідчить рейтинг відомої і авторитетної міжнародної організації Transparency International, складений на підставі опитувань та досліджень. Цього року Україна опустилася на 152 місце з 134 в 2010 році. Україна набрала 2,3 балу з 10 можливих, посівши місце між такими країнами, як Азербайджан, Росія, Білорусь, Нігерія, Уганда та Центрально-Африканська республіка, Республіка Конго, Кот д'Івуар, Кенія, Гвінея-Бісау. 152-ге місце з Україною ділить Таджикистан, який також має 2,3 балу.

І в той же час більшість населення ставиться приязно до корупції. Будемо чесними самі перед собою: ми не знаємо та не хочемо знати правову норму, яка регулює вирішення болючих нам питань. Нам зручно використовувати схему "ти мені - я тобі" або банально дати хабар для швидкого та ефективного вирішення проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна у рейтингу корумпованості опинилася між Угандою, Конго і Білоруссю

Необхідно відверто зізнатися, що нинішньому розквіту корупції сприяли ми самі. Корупція набувала все більших обсягів за нашої мовчазної підтримки. Сталось це також через зневіру українців у реальних, а не задекларованих передвиборних обіцянках ефективно реалізовувати внутрішню політику держави в діяльності органів влади і правоохоронних органах.

Історично прихильність українців до компромісу була народжена болем тих страждань, який переніс цей багатостраждальний і багатонаціональний народ. Починаючи від формування слов'янина, потім українця як представника нації, він потерпав утисків. Однак, всі країни Європи також пройшли через пекло середньовіччя, і все ж таки вирішили для себе, що право є регулятором відносин у суспільстві. Якщо існує державний апарат, він має працювати на тих, хто йому за це платить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українських медиків не визнають через корупцію

Протягом двадцяти років незалежності Україна проходила і проходить класичний для шлях країни з постіндустріальною, сировиннозалежною та енергозалежною економікою. Під час цивілізаційного розвитку як незалежної суверенної держави було пройдено сумнозвісні 90-ті роки дикого злочинного накопичення капіталу, а потім перерозподілу ринків та доступу до використання бюджетних грошей. Все це відбувалося завдяки доступу криміналу до влади, за прямою участю влади та різного роду маніпулювання владою і продажу впливу. Апарат державного управління та правоохоронні органи і зараз використовують як інструментарій для систематичного злочинного збагачення.

Масштаби корупції в Україні зростають. Створена всіма нами система зручного використання права у власних інтересах перетворилася на дев'ятий вал, що може накрити державу. На думку багатьох кримінологів, такі небезпечні неконтрольовані явища можуть привести до правового колапсу, оскільки та правова анемія, яка існує зараз, логічно перетворюється в хаос та анархію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двох китайських чиновників стратили за корупцію

Вседозволеність корумпованих чиновників стала нормою та зручним важелем впливу тих, хто прилаштувався до неї. Громадяни сприйняли умови цієї гри та вміло нею користувалися. Однак, коли кількість тих людей, які використовують корупційні механізми, зросла в геометричній прогресії та наблизилась до 80% населення країни, постало питання існування держави. Договірні відносини цікаві лише на короткострокові етапи, а реалізація державних і соціальних програм при існуванні такого явища неможлива. Двадцять років ми використовували напрацювання і здобутки радянських часів і паразитували на матеріально-технічній базі якісно створеної "великою і могутньою" державою, а самі створити та розробити нове не змогли чи не захотіли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупція процвітає через поблажливість суспільства - політолог

Абсолютно всі сфери життя України опинилися перед дилемою існування чи паразитування шляхом корупції і поки що обрало другий варіант. Довго так тривати не може. Адже на міжнародному рівні нашу державу сприймають як країну з непередбаченою політикою, руїною пострадянської економіки, але з дуже талановитими і працелюбними людьми.

Нам має бути прикро й соромно за свою ледачість і безпринципність. У Грузії та Молдові успішні реформи державного управління і антикорупційна політика принесли конкретні результати. Вони змусили поважати себе весь світ. До них зараз апелюють, як до рівноправного геополітичного гравця на перетині шляхів Заходу та Сходу. Мої слова нічого не нагадують про розташування та можливості України?

Зараз ви читаєте новину «Корумпованість: Україна - на порозі колапсу і анархії?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути