Ексклюзиви
середа, 09 листопада 2011 06:30

"Через корупційні схеми у "земельній" сфері країна втрачає сім мільярдів доларів інвестицій"

Автор: фото надане іа ”наш продукт”
  Валерій Коновалюк: ”Не слід поспішати із зняттям мораторію на продаж землі”
Валерій Коновалюк: ”Не слід поспішати із зняттям мораторію на продаж землі”

Земельний кодекс гарантує українцям право на безкоштовну приватизацію шести видів земельних ділянок. Інформаційне агентство "Наш Продукт" провело розслідування, чи може звичайна людина отримати землю.

— Закон гарантує нам можливість безкоштовного отримання землі під сільське господарство, будинок, гараж, садок тощо. Ми надіслали 109 листів до місцевих рад Київської області з проханням про надання землі. Отримали лише сім відповідей: "Землі немає". А на прохання надати інформацію про власників ділянок відповідали, що такі дані є конфіденційними. Хоча норми, за якими така інформація є закритою, давно скасували. Голова Державного земельного агентства Сергій Тимченко заявив, що про власників ділянок не дізнаємося до 2013 року, коли складуть земельний кадастр, — повідомляє журналіст "Нашого Продукту" Ігор Іванов. — Проблема полягає у тому, що до заяви на отримання ділянки слід додати проект землевідведення, складений організацією, яка має ліцензію. Але як замовити проект, якщо годі дізнатися, про яку землю йдеться?

Гендиректор "Нашого Продукту" Олександр Драніков додає, що за рік агентство назбирало кілька томів листування з органами державної влади, але ні на крок не просунулося в отриманні ділянки.

— Незабаром Україна відкриє ринок землі. Але напередодні цього нам не вдалося дізнатися, чи є вільні землі взагалі? Можливо, їх отримують лише обрані люди? — запитує Драніков.

Народний депутат Валерій Коновалюк каже, що через корупційні схеми у сфері земельних відносин країна щороку недоотримує $7 млрд інвестицій.

— Тіньовий обіг землі щороку сягає 3 мільярдів доларів. Чверть землі здана в оренду лише сотні підприємців з іноземним капіталом. А сільське населення зараз є найбіднішим у країні. Тому з'являються протестні настрої, — зазначає Коновалюк. — Я підготував доповідну записку президентові щодо стану ринку землі. Вважаю, що не слід поспішати із зняттям мораторію на її продаж, бо земельний кадастр 2013 року не запрацює. У рейтингу найбільших хабарів в Україні половина пов'язана із документами на землю. Доки кардинально не змінять весь механізм земельних відносин, робити наступний крок у земельній реформі зарано. Це питання має перейти у сферу національного обговорення громадськості, науковців. Слід виходити від потреби держави, а не групки зацікавлених людей.

Зараз ви читаєте новину «"Через корупційні схеми у "земельній" сфері країна втрачає сім мільярдів доларів інвестицій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути