субота, 15 квітня 2017 22:30

Великдень-2017: найкрасивіші храми України
17

Андріївська церква (Київ)
Фото: travel.tochka.net
Церква Йоана Предтечы в Керчі у Криму
Києво-Печерська Лавра
Києво-Печерська Лавра
Вознесенська церква (Форос) у Криму

Відстояти богослужіння та освятити святкову їжу в ніч на 16 квітня можна у близько сотні соборах України. Собори, які ще називають кафедральними храмами, це місця, де як правило служать єпископи православної та католицької церков.

Українські кафедральні собори мають багатовікову історію. Більшість з них потребували реконструкції після проголошення Незалежності України.

Серед найбільш шанованих вірянами - Михайлівський Золотоверхий собор. Він розташований на Володимирській гірці у Києві. Заснований у ХІ ст. Відомий "мерехтливими" мозаїками та фресками. Поруч з ним розташована Андріївська церква, Софія Київська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 оригінальних способів виготовлення великодніх писанок

Собор Святого Юра, який вважають одним із символів Львова. Це святе місто для греко-католиків. Храм був побудований у ХІІІ ст. галицько-волинським князем Левом Даниловичем. Сучасний вигляд в стилі пишного бароко з'явилося тільки в 60-х роках ХVIII ст.

Києво-Печерська Лавра була побудована за часів Київської Русі у 1051 році. У 1786 році була підпорядкована Київському митрополиту. На території лаври розташовані 10 церков. Серед них собор Успіння Пресвятої Богородиці.

Прокафедральний собор святого Олександра, собор римсько-католицької церкви, розташований неподалік Майдану Незалежності. Побудований у XIX столітті у стилі класицизм. У червні 2001 року храм відвідав папа Йоан Павло ІІ під час свого візиту до Києва.

Освячення кошиків з їжею на Великдень звичне для традиційних християнських конфесій. Головними їх компонентами є фарбовані яйця, паски та м'ясо. чим відрізняються святкові набори у вірян православної та католицької церкви читайте у короткій добірці Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Великдень-2017: найкрасивіші храми України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути