вівторок, 09 травня 2017 12:06

У домі з бетоном українці продукують ідеї бізнес-проектів – архітектор
25

Інтер'єр оформляють бетоном
Фото: Sergey Makhno Architects
Інтер'єр оформляють бетоном
Інтер'єр оформляють бетоном
Інтер'єр оформляють бетоном
Інтер'єр оформляють бетоном

Для українського архітектора Сергія Махно бетон – справжня філософія. Матеріал є одним із основних у будинках, інтер'єрах та предметах, які створює його студія. Бетон використовують у поєднанні з деревом, міддю, сталлю.

Керівник студії, дизайнер та архітектор Сергій Махно розповів Gazeta.ua, чому варто використовувати бетон у своєму просторі.

Сергію, чому Ви надаєте перевагу бетону, а не, скажімо, шпалерам, які виготовлені за сучасними технологіями?

По-перше, бетон – це красиво. Я бачу і сприймаю його як дуже функціональний та естетичний матеріал. Він надійний і довговічний. Служить чудовим тлом, коли хочеш зробити у дизайні акцент на декор та меблі. З часом, якщо певні предмети інтер'єру набриднуть, їх можна замінити іншими, залишивши бетон.

Який бетон використовуєте? Чи відрізняється він від класичного будівельного?

Ми використовуємо різні види бетону. Найчастіше це і є той натуральний, будівельний. Ми не обробляємо його і не покриваємо нічим. Залишаємо максимально автентичним, таким, яким він є. Для тих, хто ще не готовий до радикальних експериментів, існує декоративний бетон. Це бетон, до якого додаються барвники і різні наповнювачі. Декоративний бетон дозволяє досягнути будь-якого кольору та фактури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як створити куток для релаксу в себе у дворі

Що робите для того, щоб у бетонному приміщенні, люди відчували себе затишно?

Багато людей досі сприймають бетон як щось холодне, не домашнє. Це стереотип. У бетонних стінах також можна почуватись затишно. Особливо, якщо це декоративний бетон, який може бути не лише в сірому кольорі, а в пастельному чи іншому теплому відтінку. Зробити затишним будівельний бетон допоможуть текстиль, зелень, правильно підібрані меблі. Вони додають атмосфери й одомашнюють будинок. Безпрограшний варіант – комбінація бетону та дерева.

Як довго бетон буде користуватися популярністю?

Бетон – позачасовий матеріал, який, на мою думку, не вийде з моди. Це як біла футболка в гардеробі. Hа бетон був попит вчора, на нього буде попит завтра й післязавтра. Мій улюблений архітектор з Японії Тадао Андо почав використовувати бетон ще в 50-тих роках ХХ ст. Покривав ним стіни та стелі житлових будівель, церков, культурних центрів. Сьогодні бетон люблять і широко використовують в усьому світі.

Які люди замовляють оформлення з бетоном в інтер'єрі?

У нас замовляють люди, які бажають вийти за межі класики – квіток на стінах у вітальні та клоунів на американський манер у дитячій. Багато людей звикли, що інтер'єр а-ля гарний, а-ля французький, а-ля в стилі лофт. Бетон просять люди, які живуть сучасним. Багато подорожують, читають, вчаться. Вони досить перебірливі, хочуть деталей та експериментів. Скажімо, люблять великі бібліотеки на всю висоту стіни. Робимо. Але з часом, якщо набридне – можуть змінити елементи, а залишити бетон. Бо він прямолінійний і простий. Не перевантажує зайвою інформацією. В такому домі добре відпочивати і продукувати ідеї для бізнесу.

Траплялося таке, що у великій родині один з членів не хотів бетон? Як усім догодити, і чи були випадки, коли клієнт був незадоволений результатом?

У кожного має бути власний простір, де він почуватиметься на своєму місці. Найчастіше за візуальний образ квартири відповідають мама й тато. Але, працюючи над проектом, ми завжди питаємо, що думає син, донька чи бабуся. Якщо чуємо: "Хочу дерево", – використовуємо дерево, стилістично поєднуючи такий інтер'єр з іншими, бетонними кімнатами. Людина, яка просить оформити дім бетоном, готова на експерименти. Я не знаю таких, що після нашого дизайну заштукатурили чи пофарбували бетонні стіни.

Хто в родині, як правило, просить кімнати без бетону?

Залежить від характеру людини. Можуть і діти, і старші. Якось ми створювали простір для сім'ї з шістьох – тато, мама, троє дітей і бабуся. Квартира – 350 квадратних метрів. Створили для кожного свою зону. Вітальню об'єднали з кухнею та столовою у єдиний простір, основою якого став бетон. Бабусі було за 70, і вона попросила кімнату в пастельних тонах. Ми зробили. Вона казала, що добре себе почувала, адже у своїй кімнаті мала те, що обрала сама, але так само з радістю відпочивала в залі, оформленому бетоном.

Дві кухні - відкриту та закриту будують після перепланування власники елітних квартир. На одній розігрівають чай та готову їжу, а на другій - працює домогосподарка. Про це розповів дизайнер інтер'єрів, власник майстерні у Києві Сергій Махно.

Зараз ви читаєте новину «У домі з бетоном українці продукують ідеї бізнес-проектів – архітектор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути