Ексклюзиви
вівторок, 28 січня 2020 09:50

Скло чи камінь: як не зіпсувати кухню
7

Інтер’єр кухні 2020: який вибрати матеріал фартуха на стіну
Фото: Катерина Романчук
Інтер’єр кухні 2020: який вибрати матеріал фартуха на стіну
Інтер’єр кухні 2020: який вибрати матеріал фартуха на стіну
Інтер’єр кухні 2020: який вибрати матеріал фартуха на стіну
Інтер’єр кухні 2020: який вибрати матеріал фартуха на стіну

Кухонний фартух може підкреслити красу кухні, або стати недоречним елементом.

Про це розповідає Геннадій Мостовий, дизайнер з Харкова.

"У кімнаті з середніми або високими стелями фартух може бути яскравою, додаючи контрасту. На кухні з низькими стелями краще вибрати фонову обробку, щоб колір фартуха збігався зі стінами. Хоча б один відтінок фартуха повинен збігатися з кольором меблів, шпалер або штор. Чим менше площа кімнати, тим більше буде на ній кухонного начиння. Тому її не треба ще й нагромаджувати візерунками на фартусі. Але й текстура не повинна бути однорідною. Інакше відразу будуть видними плями. Оптимальний варіант - імітації бетону, мармуру, дерева або каменю", - розповідає дизайнер.

Фартух – горизонтальний відрізок стіни між верхніми і нижніми шафами. Стандартна висота - 60 см .Він захищає стіни від бризок води та жиру. Разом з цим ще й прикрашає непоказну робочу зону. Кухонний фартух може бути єдиним цілим із стільницею. Наприклад, з каменю або МДФ. Однаковий матеріал цих робочих зон візуально збільшує відстань між шафами. Це додає простору кімнати.

Найдешевші варіанти з ДВП і пластику, які й легкі в установці. Гладка поверхня дозволяє підтримувати чистоту на кухні. Такий фартух легко відмивається і не вимагає професійної установки. Але виглядає дешевою підробкою скляного фартуха. Пластик заборонено використовувати на кухнях із газовою плитою.

ДВП безпечний у використанні, але може набрякати при потраплянні вологи. Якіснішими, але дорожчими матеріалами є кераміка і загартоване скло. Вони довговічні і за ними легко доглядати. Під керамічну плитку варто підготувати поверхню, а панель із загартованого скла можна кріпити на шпалери або на цеглу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руйнуємо стереотипи: блакитна кухня вражає затишком

Фартух із розжареного скла гладкий і міцний. Буває матовий або глянцевий. А головне – під скло можна помістити будь-яке зображення, яке не тріскається від роботи газових плит. Мінусом є складність прорізування отворів для розеток.

Мозаїка на кухонному фартусі не практична. У ній багато швів, тому поверхня швидко виглядає затертою. Якщо у звичайної плитки це 1 горизонтальний і 3-5 вертикальних, то у мозаїки це сотні швів.

Чорний колір не завжди зжимає простір. При поєднанні зі світлими тонами, його можна використовувати у приміщенні скромних розмірів. Це стосується не тільки віталень та спалень.

Кухня у чорно-білих тонах виглядає стильно та вишукано. Дзеркальні і скляні вставки в кухонних шафках – прекрасна ідея дизайнера, яка візуально полегшує сприйняття темного кольору меблів.

Зараз ви читаєте новину «Скло чи камінь: як не зіпсувати кухню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути