Ексклюзиви
середа, 24 листопада 2021 11:41

Кондиціонери на обігрів – вигідно чи ні

Кондиціонери на обігрів – вигідно чи ні
Кондиціонери із середньоцінового сегменту окуплять себе через 12 місяців роботи на обігрів

Сьогодні тарифи на централізоване опалення та природний газ високі та непередбачувані, а глобальне потепління змінило звичну температурну криву клімату. Ці обставини актуалізували питання і багато хто задумався, вигідно чи ні обігрівати приміщення за допомогою приладів, основне призначення яких — охолодження повітря? Чи рентабельно купити кондиціонер у Києві чи іншому місті України, та використовувати його в прохолодний період року на обігрів?

Опалення кондиціонером – чи тепло?

Декілька десятиліть тому лише деякі спліт-системи могли працювати на обігрів, та й то лише за умови, що температура на вулиці не опускалася нижче 5 градусів морозу. Сьогодні практично всі побутові кондиціонери можуть обігрівати будинки та квартири під час падіння температури повітря на вулиці до -7...-10 °С. Сучасні інверторні моделі здатні обігрівати приміщення при зовнішніх температурах -15...-20°С, а деякі при -25...-30°С. Причому роблять це так само ефективно як твердопаливні або газові котли, і краще ніж батареї централізованого опалення.

Крім цього, купивши кондиціонер у Києві чи іншому населеному пункті України, ви забуваєте залежність від термінів початку та кінця опалювального сезону, а також отримуєте можливість швидко регулювати клімат у приміщенні під час морозів. Ну а особливих цінителів домашнього інтер'єру у використанні кондиціонера на обігрів приваблює можливість позбавити приміщення від труб та радіаторів, а також зменшити площу або взагалі відмовитися від котельного приміщення.

Нюанси обігріву кондиціонером

Купити кондиціонер у Києві та обігрівати ним квартиру буде вигідно за умови:

• наявності ефективної термоізоляції вікон, вхідних дверей та зовнішніх стін;
• купівлі не звичайної, а інверторної моделі кондиціонера з категорією А++ або А+++, яка працює при t – 15-30 ° С, споживає електроенергії на 30% менше "звичайних" спліт-систем, шумить як листя дерев при невеликому вітрі, розрахована на цілодобову роботу терміном до 15–25 років, і дуже економна з погляду рідкісних епізодів поломки;
• можливості напрямку потоку повітря чітко вниз та монтажу внутрішнього блоку спліт-системи посередині між підлогою та стелею;
• характеристики у кондиціонера – коефіцієнта SCOP (тепло): 4,0-5,0;
• обліку електроенергії багатотарифним електронним лічильником;
• наявності альтернативного джерела обігріву у разі відключення електроенергії.

Уточнимо, що при обігріві квартири в холод навіть недорогим інвертором, економія електроенергії, в порівнянні з витратами від звичайного обігрівача, складе від 50% до 100%.

Який купити кондиціонер у Києві для обігріву?

Ми рекомендуємо для обігріву такі інверторні моделі кондиціонерів:

1. Cooper&Hunter CH-S18FTXN-NG Nordic.
2. Tosot GK-18TS North Plus R32.
3. Cooper&Hunter CH-S18FTXLA-NG Arctic.
4. Tosot GK-24TS North Plus R32.
5. Mitsubishi Electric Deluxe Zubadan MSZ-FH50VE/MUZ-FH50VEHZ.

Це дорогі моделі. Якщо враховувати їхню роботу лише на обігрів, то вони окупляться через 4 роки, а з урахуванням їхньої роботи влітку, то через 2 роки. Однак у довгостроковій перспективі запропоновані кондиціонери найвигідніші, оскільки їхній коефіцієнт сезонної енергоефективності SCOP досягає 5,0, і щомісячні витрати електроенергії будуть мізерними.

До речі, кондиціонери із середньоцінового сегменту із SCOP 3,5-4,0 окуплять себе через 12 місяців роботи на обігрів, а дорожчі моделі із SCOP 4,5-5,0 — через 10,5 місяців. Проте щомісячне споживання електрики "середнячком" SCOP 3,5–4,0 буде коштувати на 210 грн. дешевше, порівняно з оплатою роботи дешевого інверторного кондиціонера з SCOP 3,0–3,5 (розрахунок за тарифом 2021 р).

Зараз ви читаєте новину «Кондиціонери на обігрів – вигідно чи ні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути