субота, 20 січня 2024 18:21

Який колір освітлення кімнати найгірше впливає на сон

Який колір освітлення кімнати найгірше впливає на сон
Впливає навіть на сліпих: назвали найгірший колір освітлення кімнати Фото: pinterest

З приходом зимових свят, українці вмикають різнокольорову ілюмінацію.

Як виявилось, звичайнісінька гірлянда може вплинути на якість сну, пише ukr.media.

Це більшою мірою стосується тих, хто любить сині вогники. Причина тут не в миготінні, як може здатися, на перший погляд. Хоча миготіння справді сильно відволікає від сну і при заплющених очах.

Тут справа в самому синьому світлі, яке заважає організму виробляти достатню кількість мелатоніну — гормону, що відповідає за міцний сон. Його кількість у крові збільшується з настанням темряви.

Пригнічується ж вироблення світлом з довжиною хвилі 450-480 нанометрів. Суть тут у тому, що воно впливає не через зорові нервові закінчення. На цьому наполягають науковці, серед яких американський фізіолог Чарлз Цейслер. Лікар і дослідник сну довів, що синій колір ламп впливає навіть на сліпих людей.

Саме тому всі джерела з синім світлом на ніч потрібно вимикати. Це не тільки гірлянди, багато хто встановлює і шкідливе стельове освітлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна засинати з увімкненим телевізором: експерти шокували відповіддю

Синє випромінювання йде і від екранів смартфонів, а також телевізорів. Варто задуматися над цим у разі раптового безсоння. Якщо не хочеться відмовлятися від техніки, можна ввімкнути фільтр із червоним світлом, а на лампу повісити відповідний абажур.

Є одна річ, якої слід уникати, якщо ви прокидаєтеся серед ночі. Це - перевірка телефону. Перевірка часу може посилити стрес і ускладнити сон.

Крім того, якщо ви перевіряєте час на своєму телефоні, вміст телефону може надто стимулювати, що ще більше заважає вам розслабитися і заснути. Так зване "блакитне світло", яке випромінює ваш екран, може порушити наші природні цикли сну, тому ви повинні прибрати їх перед сном.

Зараз ви читаєте новину «Який колір освітлення кімнати найгірше впливає на сон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути