неділя, 05 березня 2023 00:00

Як очистити оселю від токсинів: сім простих способів

Як очистити оселю від токсинів: сім простих способів
Щоб в будинку було менше токсинів варто частіше витирати пил та з розумом користуватися побутовою хімією. Фото: unsplash.com

Усі ми хочемо жити в чистому приміщенні, дихати свіжим повітрям та пити чисту воду. Наш дім має бути абсолютно безпечним для родини, але не завжди так буває, токсини чи інші шкідливі речовини можуть взятися звідки не чекаємо.

Щоб мінімізувати їх вплив варто частіше витирати пил та з розумом користуватися побутовою хімією. Більше способів очистити будинок підібрала Gazeta.ua

1. Домашні рослини

Рослини роблять житло більш затишним і привабливим і до того ж добре очищають повітря. Наприклад, допомагають позбутися від аміаку, який міститься в побутовій хімії, і формальдегіду, який виділяють в повітря деякі меблі.

Відмінними очисниками повітря вважаються хлорофітум, філодендрон і фікус.

2. Мінімізуйте додаткові аромати

Всі розпилювачі, ароматні масла для будинку - це зайва хімія, якою не варто дихати ні вам, ні дітям.

Якщо в будинку є неприємний запах, то потрібно позбавлятися від джерела, а не заглушати його ароматизатором. Також можна розчинити ложку соди в склянці води і розпорошити такий розчин для усунення неприємного запаху.

3. Не використовуйте засоби від комах

Засоби від комах дуже токсичні, а у випадку з дітьми можуть привести до трагедії, якщо дитина вирішить засунути крейду від тарганів в рот.

Якщо ви використовуєте спрей від комах - то його частинки осідають на тканинах та інших поверхнях, які легко вбирають і потім пускають отруйні випаровування.

Для боротьби з комахами можна використовувати менш шкідливий засіб: змішати спирт, воду і рідке мило і розпорошити в потрібних місцях.

4. Вибирайте натуральну побутову хімію

Уважно читайте етикетки засобів для чищення. Вони повинні бути гіпоалергенними, розкладатися, не займистими, без фосфатів, хлору, лужних розчинників, аміаку, нітратів і боратів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не допустити цвілі в будинку ‒ корисні поради

Намагайтеся використовувати хімію тільки у випадках вкрай складних забруднень. Ванну, умивальники, унітаз можна відмити від забруднень і нальоту звичайним рідким милом. Змішувачі теж легко миються рідким милом або зубною пастою.

Плями на дзеркалах і глянцевих поверхнях часто можна видалити водою і м'якою ганчіркою.

5. Замініть пластик на інші матеріали

Звичайно, користуватися пластиковим посудом, пляшечками і судочками для їжі зручно. Але частинки мікропластику при цьому потрапляють в організм, навіть якщо ваш посуд призначений для зберігання їжі та використання в мікрохвильовці.

Намагайтеся максимально замінити пластикові пляшки на скляний, керамічний, бамбуковий посуд, особливо той, з яким контактують діти та їх їжа.

6. Відмовтеся від ковроліну

Практично неможливо підтримувати ковролін в ідеально чистому стані. Навіть якщо видимих забруднень немає, в ньому накопичуються токсичні речовини і шкідливі бактерії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як прати речі, щоб вони не линяли й не втрачали колір: корисні поради

Чим менше в будинку килимів і ковроліну, тим чистіше повітря і здоровіше мешканці.

7. Регулярно витирайте пил

Робити генеральне прибирання два рази на тиждень, звичайно, не потрібно. Але якщо ви чекаєте, поки закипить чайник або розігріється їжа в мікрохвильовці, то за ці хвилини запросто можна протерти пил в одному приміщенні.

Меблі та побутові прилади виділяють ряд шкідливих речовин, які осідають разом з пилом. Чим менше пилу - тим нижчий ризик вдихнути токсини разом з ним.

Неймовірна кількість бактерій накопичується не лише на сидінні унітаза. Небезпечні місця є на кожній кухні. Поради ‒ що робити для знезараження цих місць зібрала Gazeta.ua.

Багато бактерій збирається на губках та серветках для миття посуду. Дослідження показали, що приблизно в 10% губок та серветок виявляють небезпечні бактерії сальмонели. Після миття губки та серветки залишалися мокрими, що сприяє активному розмноженню бактерій. Тому кишкова паличка та інші подібні мікроорганізми найчастіше зустрічаються в будинку саме на кухонних губках і серветках.

Зараз ви читаєте новину «Як очистити оселю від токсинів: сім простих способів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути