Ексклюзиви

Зимові шини зберігають у погребі

До середини травня більшість водіїв змінюють зимові автомобільні шини на літні. До осені зберігають їх у гаражі чи на горищі, щоб не займали корисної площі.

— Використовувати літні шини взимку небезпечно, бо машина не тримається дороги, ковзає і буксує, — каже 45-річний Микола Олійник з Умані Черкаської області. — Зимові влітку — так само. М'яка зимова шина у спеку стає, як пластилін, зношується, гірше гальмує. Ніяких всесезонних не існує, то вигадали в Радянському Союзі.

Микола працює експедитором, його дружина — торговий агент. У дворі мають два робочі автомобілі й один власний. Усі обслуговує Микола. За 25 років водійського стажу наїздив майже 1 млн км.

— Усі сучасні шини розраховані на два-три сезони, — продовжує Олійник. — Зимові добре працюють першої зими, на другу втрачають третину якостей. На третю їх можна хіба "добивати" на неведучій осі. І не важливо, їздили щодня по 300 кілометрів чи машина майже весь час стояла і протектор, як новий. На третю зиму шини не їдуть. Так само й літні. Гума пересихає, перемерзає, втрачає властивості до зчеплення.

Микола Олійник радить протягом літа зберігати зимові шини в погребі чи льоху. Літні на зиму складати в тепле місце.

— Так надовше вистачить, — ­додає. — В жодному разі не закидати зимові колеса на спекотне горище. Якщо іншого варіанту немає, треба ретельно вимити шини та змастити автомобільним силіконом. Пів літра коштує 80–90 гривень. На чотири колеса вистачить грамів 150. Змастіть і складіть там, де можете. Силікон захищає гуму.

Шини без колісних дисків зберігають у горизонтальному положенні, з дисками можна в будь-якому.

Зараз ви читаєте новину «Зимові шини зберігають у погребі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути