Вінілові шпалери приховують недоліки

Автор: kraski-net.ru
  Шпалери клеять після повного висихання штукатурного або шпаклювального шару. Попередньо стіни ґрунтують. Це захищає від цвілі
Шпалери клеять після повного висихання штукатурного або шпаклювального шару. Попередньо стіни ґрунтують. Це захищає від цвілі

Фарбу зі стін зчищають болгаркою

— При наклеюванні шпалер у приміщенні не повинно бути протягів. Температура — в межах 23–25 градусів тепла. Інакше бульбашок і складок не уникнути, — розповідає будівельник 55-річний Сергій Нікіфоров із Запоріжжя.

Перед початком робіт із кімнати треба винести меблі або накрити їх захисною плівкою. Для підлоги варто брати щільнішу, з поліетиленовою основою.

— Слід відключити кімнату від електрики, зняти розетки й вимикачі. Бо вода може потрапити на дроти, й тоді замкне. Також прибрати лиштви дверей і плінтуси.

Шпалери клеять після повного висихання штукатурного або шпаклювального шару. Якщо є старе покриття — шпалери чи фарба, їх слід зняти.

— Шпалери легко обідрати, якщо їх піддіти шпателем. Як лишаються дрібні фрагменти — змочити водою валик та обробити стіни. Краще відстануть від вологої поверхні, — каже Нікіфоров.

Видалити фарбу зі стін можна термічним і механічним способами.

— При першому поверхню нагрівають будівельним феном, доки не стане м'яка. Далі шпателями її обережно зчищають. При механічному — знімають болгаркою з металевою щіткою або перфоратором із зубилом.

Клеїти шпалери на фарбу не можна. На занадто гладкій поверхні вони не триматимуться.

— Якщо стіни рівні й зашпакльовані, можна наносити ґрунтовку. Вона захищає від цвілі. Допомагає шпалерам міцно прикріпитися.

Починати клеїти треба від вікна, поступово просуваючись до дверей. Так стики між полотнами будуть непомітні.

— Клей розводять точно за інструкцією. Його підбирають під вид шпалер. Слід порадитися з консультантом. Клей треба наносити на смугу від центру до країв. Тоді почекати 5–10 хвилин. Накреслити рівну вертикальну лінію, щоб першу шпалеру приклеїти по ній. Далі вона стане орієнтиром.

Паперові та тонкі шпалери просочують клеєм не більш як 5 хв., інші — довше. Смугу складають навпіл лицьовою стороною всередину, щоб уникнути загину. Притискають шпалерне полотно від стелі, орієнтуючись на накреслену лінію. Розрівнюють шпателем від центру до країв. Паперові клеять із напуском. Вінілові й флізелінові — встик. Перші сохнуть 18–72 год. Решта — одну-дві доби.

— Найперше треба звернути увагу на тип приміщення, де плануєте ремонт, — каже 38-річний Ігор Дідик із Києва, майстер з наклеювання шпалер.

Для вітальні, спальні чи коридору підійдуть шпалери будь-якого виду. Для ванної, вбиральні й кухні — вологостійкі.

— Якщо в домі крива стіна й вирівняти її нема як, клеять вінілові. Вони вологостійкі. Добре приховують всі недоліки. Переважно йдуть із малюнками і рельєфами. Міцні, не брудняться, не пропускають повітря й вологу.

Флізелінові шпалери на дотик нагадують тканину, водночас міцні. Їх можна фарбувати до трьох разів. Добре пропускають повітря і легко клеяться. Досі користуються попитом паперові шпалери, бо недорогі й екологічно чисті. Але вони легко брудняться, пошкоджуються, вигорають, їх не можна мити.

— Вдалий варіант — склошпалери. Є широкий вибір дизайну. Вони стійкі до грибка, служитимуть десятки років. Волого- та вогнестійкі. Проте наклеїти їх самостійно важко.

Текстильні шпалери мають високу тепло- і звукоізоляцію. Але не переносять вологу.

— Металізовані підійдуть не всім. Потребують ідеально рівних стін і коштують дорого — від 1,5 тисячі гривень за рулон. Вони вологостійкі. Ще є натуральні шпалери. Вони міцні, але вбирають запахи та й легко спалахують. Погано переносять вологу, — додає Дідик.

Рідкі шпалери поєднують переваги звичайних і штукатурки. Не утворюють швів, приховують нерівності стін. Але не люблять вологи. Їх легко пошкодити, а для нанесення потрібен майстер.

— Рахуючи метраж, округліть його в більший бік, щоб точно не забракло. Шпалер із візерунком при нарізанні може піти більше. Тому візьміть ще 20 відсотків про запас.

Зараз ви читаєте новину «Вінілові шпалери приховують недоліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути