Ексклюзиви

Цвіль виводять оцтом

— Торік переїхала в квартиру з новеньким ремонтом. Та з настанням холодів стіни вкрилися чорною пліснявою. Її помітила в кутку, де стояла сушилка для одягу, — розповідає 45‑річна Ольга Іващенко із Миколаєва.

— За кілька місяців зацвіло по пів кутка з обох боків кімнати. Довелося зняти й викинути шпалери, — продовжує. — Вивести цвіль допоміг оцет. Спершу підготувала стіни — промила водою. Вона перешкоджає розповсюдженню грибкових спор повітрям. Металевою щіткою зчистила наліт і дочекалася, доки стіни висохнуть.

Змішала по 20 мл 70‑відсоткової оцтової есенції й води. Розпилила рідину пульверизатором на пошкоджені стіни. Залишила на 2–3 год. Далі провітрила кімнату, доки не зник запах оцту.

— Відтоді забула про плісняву, як про страшний сон. Тепер речі сушу тільки на балконі, бо не хочу знов шпалери переклеювати. Знайомі радять купити сушильну машину. Але на неї не назбирала грошей. Зараз контролюю опалення, щоб вологість у квартирі була однакова. Так грибку не буде умов.

Запобігти плісняві можна на етапі ремонту. Для цього потрібно ґрунтувати стіни антисептичною сумішшю. Вона кілька років перешкоджає розмноженню цвілі, моху, лишайників і бактерій. Також слід використовувати клей для шпалер із протигрибковими добавками. А глиняні стіни — щоліта білити вапном із мідним купоросом.

Зараз ви читаєте новину «Цвіль виводять оцтом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути