Бензинові мотокоси розраховані на три роки роботи

Бензинові мотокоси розраховані на три роки роботи

Їх обирають із суцільними штангами

— Скупий платить двічі, дурний — тричі, а я — постійно, — розповідає 47-річний Віктор Воловець з міста Боярка Київської області. — Все життя маю клопоти з мотокосами.

Віктор Олексійович живе у приватному будинку. Траву в саду й бур'яни довкола двору викошує мотокосою. Радить, як таку обрати.

— Ця вже п'ята моя коса, — продовжує. — Першим був електричний тример, потужністю 600 Ват. Годився виключно для того, щоб лоскотати живота котові. І красиво на стіні висів. Слабкий, одразу перегрівався. Скошував тільки низьку траву, й то недовго. Зрештою, згорів. Я тільки зрадів.

Другим купив електротримера потужністю 2,2 кВт — найсильнішого, який був у магазині.

— Це вже щось схоже на косу, — каже Воловець. — Проте теж мучився. Бур'яни тример не брав, газонну траву стриг довго. Тонка волосінь у касеті швидко закінчувалася, товстої тример не міг потягнути. Але найбільше дратували дроти, які доводилося тягати за собою. Мав три подовжувачі по 20 метрів, замучувався змотувати-розмотувати.

Третьою купив китайську бензинову мотокосу з двигуном об'ємом 39 куб. см.

— Після тримерів відчув, що таке справжня потужність, — говорить Віктор Олексійович. — Мотокосою рубав осот і лопухи за двором. Але коса мала недоліки. Від вібрації розбивалися ­кронштейни кріплень, ламалися та гнулися алюмінієві ручки, відпадали кріплення бака, стартер. Штанга була розбірна й це був мінус. Хиталася. Після двох-трьох покосів вся коса ставала як холодець, розсипалася в руках. Доводилося все перебирати, підтягувати, змащувати, ставити нові болти. Найбільшим мінусом був ресурс. Усі механізми розраховані на певну кількість годин роботи. На другий рік коса посипалася. Ламалося одне за одним все. Спочатку міняв, потім здав хлопцям на запчастини.

Зараз Віктор Воловець використовує бензинову мотокосу з об'ємом двигуна 58 куб. см і потужністю 6,1 кВт. З суцільними алюмінієвою штангою та металевим валом. Має три насадки: касету з волосінню для м'якої трави, трилопатевого ножа для жорсткого густого бур'яну й зубчасту фрезу для гілок і чагарників. Редуктори й ручки підсилені, стійкі до ударів об камінь. Така коштує 2,5 тис. грн.

— Ця теж з китайських зап­частин, але фабрична, — додає Віктор Олексійович. — Всі гвинти тримаються на гроверах. Двигун розкручується до семи тисяч обертів, лупить траву так, що аж земля по сусідах розлітається. Не боюся зачепити кротовиння чи яку гілку. Задоволений.

— Люди нарікають, що після грози бур'яни лізуть. А мені від того краще. Бо мотокоси беруть частіше, постачальники не встигають підвозити, — каже 27-річний Ігор Антоненко з Києва. Продає на ринку електричні й бензинові мотокоси, кущорізи, фрези, мотоблоки.

Рекомендує, як обрати мотокосу.

— Електричні тримери раджу тільки тим, кому клумби треба покосити, — говорить Антоненко. — Навіть найпотужніші не впораються з бур'янами чи густим газоном.

Бензинові мотокоси — універсальні. Найслабша й найдешевша виконає базові потреби в господарстві. Однак за ними потрібен постійний догляд. Підкручувати, змащувати, чистити, перебирати. Правило "купив і забув" з китайськими мотокосами не працює.

Радить обирати моделі з суцільною штангою, посиленими ручками, збільшеним об'ємом двигуна.

— Усі мотокоси на ринку зроблені з китайських запчастин, — додає Ігор Антоненко. — У всіх — типові, майже ідентичні конструкції, двотактні двигуни. Якщо щотижня косити бур'яни по годині, мотокоса виходить максимум три-чотири роки. На більші терміни вони не розраховані.

Є моделі для професійного косіння. Такі мають чотиритактні тихі двигуни, всі вузли розраховані на тривалу, економну й високопродуктивну роботу. Подібну техніку раджу тим, хто планує косити великі площі. Приміром, заготовляти сіно коровам. Справжній "Бош", "Хілті" чи "Макіта" коштують від 10 тисяч гривень.

Ігор Антоненко радить використовувати насадки за призначенням.

— Волосінь беріть найтовщу, яка влазить у касету, — каже. — Наприклад, 2,7 міліметра, з посиленим осердям. Така не рветься, щойно вдариться об камінь чи землю. Її вистачає надовго. Трилопатевим ножем рубайте тільки великі чагарники. Фрезу надягайте, обрізаючи гілки.

Радить не використовувати мотокоси не за призначенням.

— В інтернеті є багато насадок-перехідників на мотокосу, — говорить Антоненко. — Мовляв, постав на неї фрезу і скородь землю, бензопильну шину — й пиляй дрова. Можна перетворити мотокосу на двигун для човна, на пилку для різання металу, на дриль. Це все для забавок. Реально воно не працюватиме.

Зараз ви читаєте новину «Бензинові мотокоси розраховані на три роки роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути