Ексклюзиви
субота, 23 січня 2021 08:21

З'їли по шоколадці. Вчені провели 20 хвилин на дні найглибшої океанічної западини

З'їли по шоколадці. Вчені провели 20 хвилин на дні найглибшої океанічної западини
В батискафі "Трієст" вчені спустилися у Маріанську западину. Фото: goodhouse.com.ua

Швейцарець Жак Пікар і американець Дональд Волш на батискафі "Трієст" 23 січня 1960-го спустились на дно Маріанської западини. Це було перше занурення на найглибшу точку Землі.

Маріанська западина розташована в західній частині Тихого океану на схід від Маріанських островів біля Гуаму. За формою нагадує півмісяць. Має довжину близько 2550 км і ширину в середньому 69 км.

1 серпня 1953-го швейцарський вчений Огюст Пікар разом із сином Жаком закінчив будівництво батискафа "Трієст". Його придбав Військово-морський флот США. Після модернізації батискаф вирішили випробувати. Для тестування обрали найглибшу з найвідоміших точок Землі - Маріанську западину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збудували човен з папірусу для перетину Атлантичного океану

У батискафі були американець Дон Волш і швейцарець Жак Пікар. Спуск тривав 5 год, підйом – трохи більш як 3. На дні вчені провели 20 хв. З'їли по шоколадці і виявили доти невідомих пласких риб.

Коли батискаф опускався на таку глибину, тричі зупинявся. На дні Маріанської западини виявили гігантських 10-ти сантиметрових амеб, названих ксенофіофори. Ці одноклітинні організми, ймовірно, стали такими великими через середовище, в якому вони живуть.

57 днів тривала експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Геєрдала на очеретяному човні "Ра-2". Команда із восьми чоловіків досягла берегів Барбадосу 12 липня 1970-го.

Зараз ви читаєте новину «З'їли по шоколадці. Вчені провели 20 хвилин на дні найглибшої океанічної западини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути