пʼятниця, 12 березня 2021 17:40

Золоті браслети та горщик із монетами - показали знахідки з місця, де у давнину стояли крамниці

В Управлінні старожитностей Ізраїлю вперше показали золоті артефакти, виявлені під час розкопок в місті Рамла. Їм близько 1 тис. років.

Розкопки тривали з 2006-го. У Рамлі фахівцям вдалося розкопати залишки багатьох будинків та торгівельних крамниць раннього ісламського періоду. Найцікавіші предмети знайшли саме в крамницях, зокрема, під час розкопок однієї виявили керамічний глечик, наповнений золотими динаріями VIII-XI ст., повідомляють в управлінні.

У крамниці поруч археологи виявили скарб ювелірних прикрас - 3 золотих і 6 срібних браслетів часів правління династії Фатімідів XI ст. Усі відрізняються не лише формою, але й технікою виготовлення.

Автор: facebook.com/AntiquitiesEN/
  Браслети, виявлені в Рамлі показують вперше
Браслети, виявлені в Рамлі показують вперше

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із затонулого корабля підняли золоті монети

Найціннішим визначили золотий браслет, прикрашений квітковим орнаментом. На ньому присутній напис арабською мовою "Бажаю вам благословіння". Раніше подібних золотих браслетів того часу археологи не знаходили.

Найбільшими були 2 срібні браслети вагою 170 г, кожен, а ще один містив невеликий елемент для зберігання амулета. Його прикрашав квітковий орнамент і рядки з Корану. Подібні браслети раніше знаходили неподалік Храмової гори в Єрусалимі.

Найменш цінними, але цікавими артефактами фахівці назвали бронзові гирі та ваги, які використовували торговці під час ділових операцій.

Жінка, на ім'я Кет Джайлс, знайшла золоті та срібні прикраси вікінгів, прогулюючись фермерським полем на півночі острова Мен - коронного володіння Великої Британії.

Із землі жінці вдалося витягти плетений золотий браслет, велику срібну брошку, виготовлену близько 950 року, а також нарукавну пов'язку. Браслет назвали рідкісною знахідкою, а його власника заможним, адже такі зазвичай виготовляли зі срібла.

Зараз ви читаєте новину «Золоті браслети та горщик із монетами - показали знахідки з місця, де у давнину стояли крамниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути