Ексклюзиви
пʼятниця, 24 січня 2020 08:21

Золото назвали найбільшим національним лихом

Золото назвали найбільшим національним лихом
Реклама відправки людей до Каліфорнії на початку "Золотої лихоманки". Фото: content

В Північній Каліфорнії 24 січня 1848 року місцевий Джеймс Маршал знайшов великий золотий злиток. У каліфорнії почалася так звана "золота лихоманка". З усього світу сюди з'їжджалися старателі на пошуки дорогоцінного металу.

Перші старателі прибували з сусідніх штатів та Мексики. За шість років з невеликого поселення в 200 жителів Сан-Франциско перетворився в місто з населенням 36 тисяч чоловік. Під час розпалу "золотої лихоманки" місячна оренда кімнати в Сан-Франциско могла доходити до $2 тис., вартість одного яйця досягала $25, кг кави коштував $100. Часто кухарі і прачки заробляли більше, ніж золотошукачі. Ефект золотої лихоманки для Каліфорнії був значним: Сан-Франциско швидко виріс з маленького містечка до значного міста, по всій Каліфорнії були побудовані нові міста, дороги, церкви, школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли алмази у стінах будинків

Основні золоті розробки були зосереджені в передгір'ях Кордильєр, уздовж річкових долин. Щоб отримати золото, промивали річковий ґрунт у лотках та перекопували уламки і гірську породу на берегах рік і струмків. За півроку старатель заробляв стільки, скільки за шість років, працюючи кваліфікованим теслею чи муляром. Марк Твен назвав відкриття золота в Каліфорнії найбільшим національним лихом Америки.

"Золота лихоманка" закінчилася в 1856 році. Дорогоцінний метал залишився тільки глибоко під землею, найкращі ділянки скупили великі гірничі компанії. Шукачі золота почали залишати Каліфорнію та повертатися додому. За цей час в Каліфорнії видобули майже 4 тис. т. золота на суму понад $50 млрд на терперішні гроші. Найбільший самородок важив близько 88,5 кг.

У Південній Африці відкрили поклади алмазів 6 грудня 1869 року. Почалась "алмазна лихоманка". До кінця ХIХ ст. сумарний видобуток алмазів у Південній Африці становив близько 60 млн каратів - 12 тис. кг.

Зараз ви читаєте новину «Золото назвали найбільшим національним лихом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути