вівторок, 12 травня 2020 17:01

Золоті монети і брошки з перлинами - показали результати розкопок Ужгородського замку

Золоті монети і брошки з перлинами - показали результати розкопок Ужгородського замку
У руїнах давньої церкви, що на теренах Ужгородського замку, знайшли десятки коштовних артефактів Фото: zakarpattya.net.ua

Показали останні знахідки, виявлені на руїнах замкової Церкви святого Юрія, що в межах Ужгорода. Усі з різних періодів розкопок.

Наприкінці квітня на території церкви археолог Володимир Мойжес знайшов уламок із написом "DR". Вважає, що артефакт міг бути пам'ятною табличкою, вмурованою в стіну, та належить до XIV ст. Влітку торік археологи знайшли фрагмент надгробка з аналогічними символами, передає "Закарпаття онлайн".

"Віднайдений фрагмент - це верхня ліва частина надгробка з інвокаційним хрестом та латиничними літерами "Hic". Далі все обламане. А закінчення: "Anna Domini" і 135(2?) римськими цифрами. Йдеться про один із найбільш ранніх готичних мінускульних написів у Карпатському басейні", - розповідає археолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали церкву з фресками, якій 700 років

Серед інших знахідок: монети, уламки посуду, кахлів, фрагменти від склепіння й вікон церкви, а також деталі одягу, ґудзики, пряжки, коштовні нашивки на головний убір, золоті брошки з перлинами, зброя, що свідчать про поховання заможних людей. Виставку відкриють у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Тиводара Легоцького 18 травня.

"Відомо, що в цій церкві 24 квітня 1646 року відбулася важлива подія - прийняття Ужгородської унії, - додає археолог. - Але коли саме зведена будівля і як її розбудовували, не ясно. Прямих свідчень про цю церкву нема. Вона функціонувала до великої пожежі 1728 року. Тоді замок відбудували, а церкву - ні".

Найбільш цікавими для дослідження є ще не відкриті крипти, зруйновані XVIII ст., та усипальниця угорських магнатів Другетів.

Торік на Закарпатті під штукатуркою внутрішньої стіни Вишківської реформатської церкви виявили гарно збережену фреску XIV ст . Деякі історики зазначають, що перша письмова згадка про церкву датується 1281 роком. За їхніми словами, вона згадується у грамоті угорського короля Ласло IV Куна.

Зараз ви читаєте новину «Золоті монети і брошки з перлинами - показали результати розкопок Ужгородського замку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути