понеділок, 08 лютого 2021 12:40

Зняли ролики про події української історії, які не згадують підручники

Зняли ролики про події української історії, які не згадують підручники
Картина польського художника Юзефа Брандта "Повернення козаків" Фото: holsta.net

В Українському інституті національної пам'яті представили ролики проєкту "Український Південь". У них розповідають про історію появи в степовій Україні некрасівського козацтва та про історію Ханської України.

Некрасівське козацтво оселилося в цих місцях після антиросійського повстання Кіндрата Булавіна на теренах сучасної Луганської та Донецької областей 1707-1708 років.

"Донські козаки не згодилися схилити голову під російським царатом і були вимушені шукати протекцію на землях Османської імперії, а саме на території сучасної Одещини. Донські козаки вирішили облаштуватися поруч з братами запоріжцями, які ще раніше втекли сюди, на нижній Дунай від специфічної любові "старшого брата", - розповів начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

В останньому ролику проєкту розповідають про Ганщину.

"Навіть для нинішніх мешканців Одещини та Миколаївщини правда про Ханську Україну або Ганщину — це майже наукова фантастика, бо про неї ані пари з вуст не було в шкільних підручниках історії, а академічна наука обмежувалася татарською назвою цієї території — Єдисан", - зазначив історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як Росія колонізувала козацькі й татарські поселення

Ролики розробила студія ONYKO Films. Ініціаторами та координаторами інформаційно-просвітницької кампанії виступив Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті.

Нещодавно Український інститут національної пам'яті представив краєзнавчий проєкт під назвою "Український Південь". Він ставить на меті руйнування російських імперських міфів про історію Північного Причорномор'я. Усього планували оприлюднити 5 коротких відеолекцій. У 1-й розповіли про історію Акермана - нині Білгород-Дністровський. У 2-й про історію переселення мазепинських козаків на Одещину. У 3-й про ранню історію Одеси.

Зараз ви читаєте новину «Зняли ролики про події української історії, які не згадують підручники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути