четвер, 09 квітня 2020 14:45

Знайшли стелу, що змінює уявлення про культуру майя

Учені частково розшифрували стелу майя, якій 2 тис. років. Артефакт свідчить про зародження ранньої писемності культури, що домінувала в південній частині Мексики і частині Центральної Америки.

Стелу 87 виявили у вересні 2018-го в археологічному парку Такалік-Абадж на південному заході Гватемали. Її вирізано з натурального каменю. Археологи зазначають, що Такалік-Абадж 1500 року до н.е. заселяла культура ольмеків, згодом 800 року до н.е. сюди прийшли майя, з якими ольмеки розділили територію. Врешті ольмеки зникли, а майя продовжили розвивати свою передову культуру. Тому створення стели приписують саме їм, повідомляє Archeology News Network.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопки могили воїна наблизили вчених до розгадки причин загибелі майя

"Хоча повного "лінгвістичного прочитання" ієрогліфів і не вдалося досягти, ми з'ясували, що ця стела зображає правителя з ім'ям та різні назви, тому вона є найбільш раннім прикладом появи і розвитку писемності у Мезоамериці в цілому", - зазначив німецький історик-епіграфік Ніколай Грубе. Припускають, що, можливо, йдеться про опис військових кампаній, успішно проведених вождем, що було характерно для культури майя.

Автор: facebook.com/noticiasde.totonicapan/
  Стелу 87 представили у Національному палаці культури Гватемали. Вона може свідчити про зародження ранньої писемності у цивілізація майя.
Стелу 87 представили у Національному палаці культури Гватемали. Вона може свідчити про зародження ранньої писемності у цивілізація майя.
У Мексиці археологи продовжують досліджувати загублену столицю одного з царств майя Сак Цзі - Біла собака. Розкопки проводять з червня 2018-го на одній із місцевих ферм. За цей час на ділянці, названій Лаканджа цельталь, їм удалося виявити руїни 13-метрової піраміди, палацу і церемоніального майданчика для гри у м'яч. Також знайшли стели з описами різних ритуалів, битв, історій правителів, міфічного водяного змія та танцю бога дощу
Зараз ви читаєте новину «Знайшли стелу, що змінює уявлення про культуру майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути