понеділок, 23 березня 2020 15:01

Знайшли печатку, яку використовували для таємних послань

Знайшли печатку, яку використовували для таємних послань
У Шотландії відкопали давню печатку. Фото: Sarah Lambert-Gates & Darko Maricevic / Antiquity Publications Ltd, 2020

У Шотландії археологи знайшли давню печатку.

Вона підтверджує правоту переказів про ворожнечі двох кланів - Кемпбеллів і Макдональдів, повідомляє Ancient Origins.

Невелику гербову печатку знайшли археологи з Університету Редінга у замку Дунівейг на острові Айла. Її використовували при відправленні таємних послань.

Знайдена печатка була відлита в формі квітки. Виготовлена ​​зі сплаву свинцю та олова з сурмою і сріблом. Її діаметр 36 мм. На зворотному боці викарбувано дату - 1593 рік.

Власника печатки ідентифікували по гербу з іншого боку знахідки. На думку археологів, вона належала серу Джону Кемпбеллу з Каудора. На початку XVII століття клан Кемпбеллів боровся з кланом Макдональдів за стратегічні території на західному узбережжі Шотландії.

Одним із найважливіших оплотів був острів Айла, який належав Макдональдам. На ньому знаходиться замок Дунівейг - на краю східного мису затоки Лагавулін. Він побудований в XVI столітті на руїнах більш давньої споруди.

Замок Дунівейг був головною цитаделлю Макдональдів. 1494 року клан відлучили від корони. З тих пір у нього почалися неприємності. Люди Кемпбеллів усе частіше вторгалися на землі Макдональдів, прикриваючись волею короля. 1615 року королівською волею замок Дунівейг передали серу Джону Кемпбеллу з Каудора. Це поклало початок війні двох кланів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шотландський Робін Гуд мстив за зґвалтування дружини

Вважається, що 1593 рік був особливо неспокійним в історії Кемпбеллів. За рік до цього сера Джона Кемпбелла, власника Каудора, вбили люди його ж клану. Дослідники передбачають, що печатка була виготовлена ​​за наказом його сина, якого також звали Джон.

Археологи з'ясували, що будівлю замку, в якій знайшли печатку, звели після облоги 1614 року. Можливо, печатку використовували для листування з королівською родиною. Дослідники говорять, що замок Дунівейг переходив із рук у руки. Клан Макдональд 4 рази відбивав його у противника. Але Кемпбели щоразу повертали його собі.

Ймовірно, під час такої облоги печатку заховали, щоб не дісталася ворогові. А знайти її власник потім не зміг, тому що над місцем схову оборонці насипали земляний вал.

У Шотландії, в місті Перт виявили моноліт піктів із зображенням воїна. Його знайшли під час обстеження території, відведеної під будівництво дороги.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли печатку, яку використовували для таємних послань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути