Ексклюзиви
пʼятниця, 27 серпня 2021 01:13

Знайшли печатку князя із зображенням святих

Знайшли печатку князя із зображенням святих
На Поділлі знайшли давню печатку. Фото: "Суспільне"

У Межибожі Хмельницької області археологи знайшли свинцеву печатку із зображенням святого Пантелеймона та Івана Хрестителя.

"Ця печатка невелика, в руках її майже не видно. Вона нам розказує про те, що Великий Київський Князь Ярослав, а це середина XII століття, прислав грамоту до Меджибожа до тих князів, які тут були. Це вже знахідка п'ятої печатки. Саме завдяки археологічним дослідженням таких знахідок ми можемо довести, що Меджибіж існував не тільки в 1146 році, а ще й на 50 років раніше", - сказав директор Державного історико-культурного заповідника "Межибіж" Олег Погорілець, передає "Суспільне".

У Меджибізькій фортеці вже рік тривають розкопки. Влітку археологи почали досліджувати подвір'я. Цей замок у давнину був князівською адміністрацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали ретро-фото українського замку

"Саме тут ми віднайшли кістяки тварини. Ми не знаємо, що це за тварина - чи це кінь, чи корова. Але археологи дуже обережно ножем і щіточками розчищають його, і потім вже спеціалісти зможуть підтвердити. Є версії, що саме ця тварина загинула під час штурму Меджибожа у 1255 році, коли місто спалили", - додав Погорілець.

У Державному історико-культурному заповіднику "Межибіж" в Хмельниччині виставили давні печатки. Їх знайшли у Меджибізькій фортеці. Печатки належать можновладцям XII-XV століть. У середньовіччі такі печатки підвішували до листів та документів на шнурках. Вони свідчать про офіційну переписку, що велася з Меджибізьким замком.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли печатку князя із зображенням святих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути