пʼятниця, 22 травня 2020 08:20

Знайшли останки Миколая Коперника

Знайшли останки Миколая Коперника
Останки Миколая Коперника знайшли в соборі міста Фромборк, що у Польщі. Фото: https://www.polscha.travel/uk

Останки польського астронома Миколая Коперника, знайдені в 2005 році, урочисто перепоховали 22 травня 2010-го в кафедральному соборі міста Фромборк, що у Польщі.

Микола Коперник помер в 1543 році у віці 70 років. Його наукові праці справили величезний вплив на розвиток астрономії. Могилу Коперника археологи шукали, звіряючись зі середньовічними джерелами. Вони вказали на безіменну могилу, розташовану біля вівтаря в кафедральному соборі міста Фромборк на північному сході Польщі. У місті Микола Коперник провів останні роки життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Римі видали першу друковану книгу українського вченого

Ексгумація тіла проведена археологами, у могилі знайдені частини черепа і скелета. Виявлені останки були відправлені на кримінологічну експертизу до Варшави. Співробітники лабораторії зробили висновок, що вони належали людині віком 60-70 років. Проведена там же комп'ютерна симуляція портрета збігалися з описами вченого. Для порівняльного ДНК-аналізу було використано волосся, знайдене в одній із книг, що належали Копернику.

2010-го відбулася урочиста церемонія перепоховання останків Миколая Коперника. По панахиді й літургії прах ученого знову поховали під вівтарем Святого Хреста кафедрального собору Фромборка.

7 лютого 1483 року відомий український вчений Юрій Дрогобич у Римі видав книгу "Прогностична оцінка поточного 1483 року", що є першою відомою друкованою книгою українського автора.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли останки Миколая Коперника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути