Ексклюзиви
понеділок, 13 липня 2020 14:24

Знайшли найдавніші свідчення верхової їзди

Знайшли найдавніші свідчення верхової їзди
Два коні, знайдені в могильнику епохи бронзи в Казахстані, вказують на існування верхової їзди на 700 років раніше за попередні найдавніші свідчення Фото: South Ural State University

Археологи знайшли найдавніші свідчення використання людиною коней для верхової їзди на березі річки Тобол у Казахстані. Розкопали залишки 2 тварин, яких поховали близько 3,6 тис. років тому.

Перші свідчення про розведення коней сягають приблизно 4 тис. років, однак найдавніше свідчення про верхову їзду датувалося 900 роком до н .е., повідомляє The History Blog.

Місцевість, де виявили коней, містить 30 курганів із людськими останками. Колись тут проживала андроновська археологічна культура, представники якої вирощували коней на м'ясо та використовували їх як тяглову силу для колісниць, однак нові докази змінюють традиційні уявлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незвичайна труна та залишки коня - робітники натрапили на давнє поховання воїнів

Розкопаних тварин учені ідентифікували як домашніх. Вони відрізнялися від своїх диких родичів шириною лоба, тонкими кінцівками, довжиною фаланг і п'ясткових кісток. Один із них був 20-річним жеребцем, одна 18-річною кобилою, що є завеликим віком для тварин, якими планували харчуватися. Також на їхніх черепах виявили патологічні зміни, які, ймовірно, були викликані носінням упряжі.

Люди ховали коней обережно. Їхні ліві передні ноги відрізали та витягнули уперед, передні праві зігнули. Задні ноги витягнули назад.

Дослідники вважають, що пози, в яких поклали коней, можна було утворити лише порізавши їм зв'язки і суглоби та зв'язавши їхні кінцівки. Імовірно, така розстановка мала зображати групу коней, що біжить.

У березні 2020 року археологи виявили сліди від коліс невідомого транспорту при розкопках давнього міста Пінлян-Тай у китайській провінції Хенань. Їхній вік становить близько 4,2 тис. років. Нова знахідка доводить, що транспортні засоби з'явилися на теренах Китаю раніше, ніж вважалося. Вік попередньої подібної оцінювали у 3,7 тис. років.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавніші свідчення верхової їзди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути