четвер, 18 березня 2021 15:04

Знайшли меморіал, який закопали комуністи

Автор: Максим Штатський / istpravda.com.ua
  На Верхній Хортиці знайшли постамент від Меморіалу Сторіччя менонітів Фото: Максим Штатський / istpravda.com.ua
На Верхній Хортиці знайшли постамент від Меморіалу Сторіччя менонітів Фото: Максим Штатський / istpravda.com.ua

У Запоріжжі на Верхній Хортиці знайшли постамент 7-метрового меморіалу "Сторіччя", встановленого менонітською громадою Хортицької колонії 1890 року на честь переселення. Пам'ятник зник за радянських часів.

Вилучали його із землі і транспортували працівники Національного заповідника "Хортиця". Про це "Історичній правді" повідомив співробітник Максим Штатський.

Він розповів, що пошуки об'єкту почалися 2011 року. Тоді встановили, що стелоподібний монумент розташовувався на перетині 3 основних вулиць колонії. Його виготовив каменяр Гайнріх Гамм. Монумент огородили залізним парканом та висадили довкола нього декоративні бузкові кущі.

Згадки про монумент збереглися в коротких примітках, 3 статтях в іноземних журналах, а його зовнішній вигляд - на декількох фотографіях. Дослідникам стало відомо, що 1938 року співробітники НКВД розібрали меморіал й закопали неподалік. У період Другої світової війни громада відновила пам'ятник, але останні згадки про нього датуються 1943 роком. Припускали, що його демонтували самі меноніти та закопали в таємному місці, вивезли під час евакуації або ж цілком знищили.

Автор: istpravda.com.ua
  Так виглядав цілісний монумент
Так виглядав цілісний монумент

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Хортиці почали досліджувати затонулі кораблі

Чутки та перекази засвідчили, що в районі, прилеглому до первісного місця розташування меморіалу, проводили невідомі будівельні роботи. Краєзнавці визначили приблизне місце та під час попереднього обстеження артефакт не виявили. Утім, 11 березня на тій же території провели поверхневе обстеження та знайшли об'єкт з обробленого граніту. Він мав написи, що також можна було побачити на фотографії постаменту.

Знахідку доправили до місця зберігання колекції надгробків Хортицького кладовища. Її будуть досліджувати та реставрувати. Пошуки інших частин меморіалу продовжуються. Якщо не знайдуть, то планують утворити фонд і зібрати кошти на виготовлення повноцінної гранітної копії.

Нещодавно житель Запоріжжя знайшов на Хортиці люльку, що датується XVIII ст. Знахідку передали Національному заповіднику "Хортиця". Завдяки їй історики можуть зрозуміти, яким був побут і звички місцевого населення у 2-й половині XVIII ст.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли меморіал, який закопали комуністи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути