понеділок, 25 січня 2021 13:11

Знайшли кришталевий кинджал, якому 5 тис. років

Археологи виявили давній кришталевий кинджал під час розкопок гробниці Монтеліріо, що неподалік Севільї в Іспанії. Його вік оцінили у щонайменше 5 тис. років.

Довжина артефакту становить 22 см. Його вістря виготовлене з гірського кришталю, а руків'я із різьбленної кістки. Також в тому ж місці знайшли 10 кришталевих наконечників стріл, інформує Daily Mail.

За словами вчених, кинджал є найбільш технічно складним з усіх артефактів, знайдених в комплексах часів давньої Іберії. Його міг виготовити лише великий майстер.

Автор: dailymail.co.uk
  Розкопки в мегалітичній споруді, де знайшли кинджал, проводили з 2007 по 2010 рік
Розкопки в мегалітичній споруді, де знайшли кинджал, проводили з 2007 по 2010 рік

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дізналися, якими були перші гроші у Європі

Зброя належала представникові тодішньої еліти. Кришталеві родовища розміщувалися далеко від того місця. Майбутньому власнику, імовірно, довелося заплатити величезну суму за доставку матеріалу та його обробку. До суми могли входити умовні гроші або ж інші важливі ресурси.

Археологи припускають, що гірський кришталь у той час міг мати не бойове, а символічне значення. Люди вірили, що з його допомогою можуть черпати життєві та магічні сили та зберігати зв'язок із предками, тому предмет використовували в релігійних обрядах.

Раніше у Чехії, у районі Єсеніце, збирач грибів випадково виявив меч бронзового віку, якому 3,3 тис. років. Чоловік побачив клинок між каменів. Про знахідку повідомив археологам. Вони встановили вік меча та були здивовані.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли кришталевий кинджал, якому 5 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути