четвер, 26 липня 2018 12:30

Знайшли храм грецької богині

Знайшли храм грецької богині
На Херсонщині знайшли античний храм. Фото: ДТ

Під час розкопок грецького поселення Ольвійська хора біля села Дніпровське Білозерського району на Херсонщині археологи виявили святилище.

Знайшли відкритий майданчик із жертвенним каменем та керамічним світильником на високих ніжках. Раніше на цьому місці викопували фігурки грецької богині плодючості Деметри. Вчені вважають, що святилище також присвячене саме їй. За святилищем виявили яму завглибшки понад 2 м. Туди скидали залишки принесених у жертву богині тварин та посуд. У ямі знайшли фрагменти кераміки, яку можна реставрувати, повідомляє "Голос України".

Раніше на цьому місці знаходили фігурки грецької богині плодючості Деметри. Вчені вважають, що святилище також присвячене саме їй. За святилищем виявили яму завглибшки понад 2 м. Туди скидали залишки принесених у жертву богині тварин та посуд. У ямі знайшли фрагменти кераміки, яку можна реставрувати.

Поселення біля Дніпровського існувало впродовж III-VI ст. до н.е., повідомив учасник експедиції, завідувач кафедри історії та історіографії ХДУ, доктор історичних наук Віталій Андрєєв. Харківський державний університет уже 20 років веде тут розкопки. Їм вдалося вивчити лише невелику частку території городища. Одна його частина пішла під воду, іншу зайняли під свої поля селяни. Досі не знайшли некрополь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили могилу дитини, яку поховали зі списом

Історики вважають, що грецьке поселення загинуло під час набігу скіфів. На це вказує велика кількість знайдених тут бронзових наконечників скіфських стріл тригранної форми. Вони не мисливські, а саме бойові. Деякі з цих наконечників стирчали просто в людських останках.

Міжнародна група вчених-археологів знайшла на півострові Пелопоннес глиняну табличку з написами. Після необхідної процедури підтвердження знахідка може стати найдавнішим екземпляром з уривком поеми Гомера "Одіссея".

Зараз ви читаєте новину «Знайшли храм грецької богині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути