четвер, 01 квітня 2021 14:54

Змінили думку щодо походження хрестів на стінах Храму Гробу Господнього

Змінили думку щодо походження хрестів на стінах Храму Гробу Господнього
Хрести вибивали храмові майстри Фото: biblical-archaeology

Загадкові хрести на стінах Храму Гробу Господнього в Єрусалимі залишали не паломники, а храмові майстри. Такого висновку дійшли вчені, які вивчали храм.

Над дослідженням працювали з 2018 року - тоді одну з каплиць закрили на реставрацію. Раніше фахівцям заважали тисячі відвідувачів. Учені за підтримки представників Вірменської апостольської церкви, які опікуються каплицею, створили 3D-моделі стін для порівнянь. Так побачили, що всі хрести мають однакову глибину, а деякі навіть маркування каменяра, повідомляє Reuters.

Імовірно, хрести вибивали у XV ст. 2-3 храмові майстри. Завдання їм давали священники, які отримували пожертву і прохання пожертводавця вирізати хрест задля блага його душі та душ членів його родини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розповіли про унікальну монету, знайдену в Єрусалимі

Храм Гробу Господнього вважається найсвятішим місцем для християн з давніх-давен, тому мати там власний хрест було особливою честю.

Отець Самуель Агоян заявив, що дослідження пішло храму на користь. У ньому готуються до Великодня та намагаються позбутися карантинних обмежень.

"Тут немає паломників, але їхній дух все ще тут, ми знаємо, я вірю в це", - зазначив священник.

Храм був споруджений 325 року. Руйнувалася декілька разів 614-го, 1009-го, 1244 року.

Вшановувати місце розп'яття, поховання і воскресіння Ісуса Христа почали ще перші християни. Тоді воно було ще за міською межею Єрусалима. Імовірно, пам'ять про це місце не затерлася й після нищівного руйнування міста імператором Тітом в 70 році. Церкву на місці Гробу Господнього закладено Святою Єленою. До складу храмового комплексу ввійшли ймовірне місце Голгофи і місце обретіння Животворного хреста. Храмовий комплекс існував без суттєвих змін до загарбання 614 року Єрусалима перським царем Хосровом ІІ.

Зараз ви читаєте новину «Змінили думку щодо походження хрестів на стінах Храму Гробу Господнього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути