неділя, 18 жовтня 2020 08:20

Безумний халіф зруйнував найбільшу святиню християн

Безумний халіф зруйнував найбільшу святиню християн
Храм Гробу Господнього в 1486 році. Малюнок з опису подорожі в Єрусалим Конрада Грюненберга. фото https://www.blb-karlsruhe.de

Християнська церква в Єрусалимі "Гробу Господнього" 18 жовтня 1009-го повністю зруйнована халіфом Фатимідів Аль-Хакім бі-Амр Аллахом. Споруджена церква 335 року. Руйнувалася храм декілька разів у 614, 1009, 1244 роках.

Вшановувати місце розп'яття, поховання і воскресіння Ісуса Христа почали ще перші християни. Тоді воно було ще за міською межею Єрусалима. Імовірно, пам'ять про це місце не затерлася й після нищівного руйнування міста імператором Тітом в 70 році. Церкву на місці Гробу Господнього закладено Святою Єленою. До складу храмового комплексу ввійшли ймовірне місце Голгофи і місце обретіння Животворного хреста. Храмовий комплекс існував без суттєвих змін до загарбання в 614 році Єрусалима перським царем Хосровом ІІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулицями розкидали срібні монети

"Безумний правитель" Халіф Аль-Хакім 1009-го запровадив масові вбивства і винищення християн Єрусалима, руйнував християнські храми. Зруйнував вщент і Храм гробу, переслідував християн. У середині XII століття хрестоносці з розмахом відбудували храм у величавому романському стилі, надавши Храму зовнішній вигляд, за яким він відомий і дотепер. Сучасний Храм Гробу Господнього поділений між шістьма конфесіями християнської церкви, є однією з найвідвідуваніших святинь християнства.

У столиці Візантійської імперії Константинополі 27 грудня 537 року освятили Собор святої Софії. Він протягом тисячоліття був головним храмом православного світу. Названий на честь вдови-мучениці, яка виховувала своїх дочок Віру, Надію та Любов у християнській вірі.

Зараз ви читаєте новину «Безумний халіф зруйнував найбільшу святиню християн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути