пʼятниця, 27 грудня 2019 08:21

Вулицями розкидали срібні монети

Вулицями розкидали срібні монети
Храм Софії у висоту сягав 55 м, будівництво тривало 5 років, 10 місяців і 10 днів – рекордний на той час термін. Фото: goodfon.

У столиці Візантійської імперії Константинополі 27 грудня 537 року освятили Собор святої Софії. Він протягом тисячоліття був головним храмом православного світу. Названий на честь вдови-мучениці, яка виховувала своїх дочок Віру, Надію та Любов у християнській вірі.

Того дня влаштували велике свято - імператор Юстиніан І (482-565) розкидав срібні монети з балкону свого палацу. На вулицях м'ясо смажили на великих вогнищах і роздавали із хлібом людям.

Собор вирішили звести на найвищому місці пагорба. Заклали фундамент 23 лютого 532 року. Зодчі застосували унікальні на той час технології - в цемент додавали масло для міцності, вапно готували на ячмінній воді.

Будували Святу Софію всією імперією. На проект пішли всі доходи Візантії за 3 роки. З усіх кінців імперії доставлялися мармурові брили, золото, срібло, слонову кістку, перли, дорогоцінне каміння для оздоби. Звичайне золото для престолу імператор забракував – вважав його недостатньо дорогоцінним. Ювеліри зробили особливий сплав із золота, срібла, товченого перлів і дорогоцінного каміння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільшу християнську церкву збудували на місці могили апостола

Штат священнослужителів собору при Юстиніані був більш ніж півтисячі осіб.

П'ять разів землетруси частково руйнували будівлю. Щоразу храм відновлювали.

1453 року в собор увірвалися яничари Мехмеда ІІ, що захопили Константинополь. Храм перетворили на мечеть Ая-Софія.

З 1935-го був музеєм, а з 2006 року - це діюча мечеть.

В Римі 18 листопада 1626 року освятили собор Святого Петра – церемоніальний центр Римо-католицької церкви. За легендою, він споруджений на місці поховання апостола Петра, що загинув 66-го. Зараз це найбільша християнська церква у світі.

Зараз ви читаєте новину «Вулицями розкидали срібні монети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути