пʼятниця, 27 січня 2023 07:05

Згоріли заживо: спалахнув космічний шатл

Згоріли заживо: спалахнув космічний шатл
Під час тестування у пожежі загинуло три астронавти. Фото: https://was.media

Під час тестування запуску шатлу "Аполлон-1" в американському космічного Центру ім. Кеннеді 27 січня 1967-го загинуло три астронавти В. Грісс, Е. Уайт і Р. Чаффі.

Перший пілотований політ за програмою "Аполлон" планувався на 21 лютого 1967-го. На стартовому комплексі № 34 відключили усі комунікації для перевірки роботи ракети-носія і корабля від власних джерел живлення. О 13 год. після розміщення екіпажу у складі Вірджила Гріссома, Едварда Вайта і Роджера Чаффі всередині, техніки загерметизували люк корабля і закрили люк носового обтічника.

Космонавти мали на собі біомедичні датчики, були приєднані до системи зв'язку і підключені до системи життєзабезпечення. Почалася продувка скафандрів. За 5 год. випробовування наземні прилади показали неочікуване зростання потоку кисню до скафандрів. Вайт заявив: "Вогонь в кабіні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли двигуни корабля, на якому люди потрапили на Місяць

На борту корабля сталася сильна пожежа. У чистому кисні вогонь поширювався миттєво, і вже за 15 с. охопив весь командний модуль "Аполлона". Через 5 хв. робітники змогли частково загасити пожежу та відкрити люк, але через густий дим не змогли відразу забратися всередину. Коли дим розпорошився, рятувальники побачили тіла астронавтів у оплавлених скафандрах. Усі троє загинули.

Перевірка встановила, що вогонь спричинило замикання електропроводки. У кисневій атмосфері і за достатньої кількості горючих матеріалів пожежа була стрімкою і катастрофічною. Астронавти задихнулися одразу, врятувати їх було неможливо.

NASA призупинило пілотовані польоти і зробило серйозні зміни в конструкцію кораблів. Аполлон-2 і Аполлон-3 стали макетами, Аполлон-4, Аполлон-5 і Аполлон-6 запускалися без пілотів. За два роки американці досягли Місяця на "Аполлоні-11". Три кратери там названі на честь Ґріссома, Уайта та Чаффі.

На стартовому майданчику космодрому "Байконур" у Казахстані 24 жовтня 1960-го вибухнула ракета Р-16. Згоріли 57 військовослужбовців і 17 конструкторів, офіцерів і обслуговуючого персоналу. Це найбільша катастрофа у історії космонавтики.

Зараз ви читаєте новину «Згоріли заживо: спалахнув космічний шатл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути