понеділок, 08 березня 2021 08:20

Жінки вийшли на вулиці з каструлями

Жінки вийшли на вулиці з каструлями
На марші 1857-го жінки вимагали рівну з чоловіками заробітну плату і виборче право. Фото: https://vogue.ua

В Нью-Йорку 8 березня 1857-го відбувся "марш порожніх каструль". Він вважається першопочатком святкування Міжнародного жіночого дня.

Американки, які працювали на текстильних виробництвах, протестували проти поганих умов праці і низьких зарплат. Під час маршу вони били в порожні каструлі, вимагаючи зменшити кількість робочих годин. Вимагали рівну з чоловіками заробітну плату і виборче право.

У серпні 1910-го перед загальними зборами Соціалістичного другого інтернаціоналу в Копенгагені організували Міжнародну соціалістичну жіночу конференцію. Німецькі делегатки Клара Цеткін, Кете Данкер, Пола Тіеде та інші запропонували встановити щорічний "Жіночий день".

Сотня жінок-делегаток із 17 країн погодились з ідеєю. Хотіли, аби в цей день жінки могли проводити свої маніфести та демонстрації. Вимагали, щоб їм було надано право голосу та право обіймати державні посади. Вони також протестували проти дискримінації за ознакою статі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці заборонили жіночі автоперегони

Наступного року, Міжнародний жіночий день вперше відзначили понад мільйоном людей в Австрії, Данії, Німеччині та Швейцарії.

1913-го у Російській імперії відзначали перший жіночий день в останню суботу лютого. 1914-го свято відбулося 8 березня в Німеччині. Пізніше і інші країни почали відзначати свято у цей день.

з Нью-Йорка у Філадельфію 11 січня 1909-го вирушили учасниці перших жіночих автоперегонів. Того ж року Американська автомобільна асоціація заборонила участь жінок в гонках.

Зараз ви читаєте новину «Жінки вийшли на вулиці з каструлями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути