пʼятниця, 04 червня 2021 08:41

Жінка злетіла на неймовірну висоту

Жінка злетіла на неймовірну висоту
Француженка Елізабет Тібль із Ліона стала першою жінкою, що побувала в небі на літальному апараті. Політ тривав 45 хвилин. ФОТО: blogs.shu.edu

4 червня 1784-го в Ліоні, Франція, 24-річна Елізабет Тібль піднялася на повітряній кулі на висоту 2591 метрів. Таким чином, стала першою жінкою, що побувала в небі на літальному апараті.

Елізабет також побила рекорд тривалості і висоти польоту. За пів року перед цим її попередники, доктор Розьє і маркіз Арландський, досягли висоти лише 900 метрів і літали 25 хвилин, тоді як куля з Елізабет піднялась на висоту 2591 метрів. В небі жінка була 45 хвилин.

За польотом спостерігав король Швеції Ґустав ІІІ, який був з візитом в Ліоні. Саме на честь нього кулю назвали Le Gustave.

На борту повітряної кулі разом з Елізабет летів її земляк – месьє Флерант. Спочатку разом з ним мав летіти граф Жан-Батист де Лоренсін, але той поступився своїм правом Елізабет Тібль.

Під час посадки кошик вдарився об землю і Тібль підвернула щиколотку. Проте Флеран згадував її мужність під час польоту.

Вона була одягнута в костюм римської богині Мінерви й виконала оперну арію. Хоча про неї не збереглося жодних відомостей, як про професійну оперну співачку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили сир, який має цілющі властивості

Перша повітряна куля була винайдена у 1783 року братами Монгольф'є. Куля наповнювалась гарячим повітрям, завдяки чому підіймалась угору. Сучасні повітряні кулі, що використовуються для демонстраційних та спортивних польотів, також здебільшого наповнюються нагрітим повітрям.

Зараз ви читаєте новину «Жінка злетіла на неймовірну висоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути