пʼятниця, 11 жовтня 2019 08:21

Землетрус зруйнував замок хрестоносців

Землетрус зруйнував замок хрестоносців
Фортеця в Алеппо встояла після землетрусу. Фото: https://www.alaraby.co.uk

В Алеппо 11 жовтня 1138 року стався один з найпотужніших землетрусів. 230 тис. людей загинули в сирійському місті під час землетрусу.

Алеппо розташоване вздовж північної частини системи геологічних розломів. Поштовхи зруйнували замок хрестоносців та їхню церкву біля міста Гарем. Мешканці Алеппо були попереджені "вступними" поштовхами і перед основним землетрусом встигли вибігти з міста. Стіни міста завалилися, як і стіни східного і західного замків. Багато будинків були зруйновані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 30 секунд землетрус забрав життя 25 тисяч людей

У районі Мертвого моря сильно трусило ще дев'ять місяців. Землетрус охопив територію сучасних Сирії, Туреччини, Ірану, Азербайджана. Був початком першого з двох послідовних проявів сейсмічної активності в регіоні: з жовтня 1138 до червня 1139 року та з вересня 1156 до травня 1159 років.

Після землетрусу населення Алеппо відновилось лише на початку XIX століття, коли в місті знову було зафіксовано 200 тис. жителів.

На північному заході Вірменії 7 грудня 1988 року стався землетрус магнітудою 7,2 бала за шкалою Ріхтера. Повністю зруйновані місто Спітак і 58 сіл. Місто було зруйноване за 30 секунд. Підземні поштовхи відчувалися в Єревані та Тбілісі.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус зруйнував замок хрестоносців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути