вівторок, 28 квітня 2020 12:08

Засудили найціннішого агента російської розвідки у США

Засудили найціннішого агента російської розвідки у США
Олдріч Еймс повідомляв про американським агентам у СРСР. Фото: wikipedia.org

28 квітня 1994 року співробітника ЦРУ Олдріча Еймса за шпигунство на користь СРСР і Росії засудили до пожиттєвого ув'язнення без права на помилування.

Еймс почав працювати у розвідці США 1962 року. Він настільки погано справлявся з завданнями з вербування шпигунів, що періодично йшов у запій і впадав у депресію. Отримав доступ до особистих даних американських агентів у СРСР, потім - у Росії.

Чоловік був обтяжений процесом розлучення і величезними боргами своєї коханки. Пізніше Еймс зізнавався, що йому було потрібно близько $50 тис. Він почув, ніби за шпигунство на свою користь КДБ виплачував співробітникам ЦРУ якраз таку суму.

1985 року Еймс прийшов у посольство СРСР у Вашингтоні та запропонував свої послуги. Йому погодились платити за інформацію. Еймс отримав оперативний псевдонім "Людмила".

За допомогою отриманих від нього відомостей заарештували цілий ряд агентів ЦРУ в рядах КДБ і ГРУ. Еймсу приписують викриття 12-25 агентів ЦРУ.

1993 року спільна комісія ЦРУ і ФБР встановила, що хтось передає інформацію Москві. Помітили, що після повернення із службового відрядження в Рим Еймс купив будинок в околицях Вашингтона за $540 тис. готівкою, придбав на ім'я своєї дружини ферму і 2 квартири, автомобіль "Ягуар" і предмети розкоші на суму $455 тис., скупив на біржі акції загальною вартістю $165 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Боротьба триває" - у Запоріжжі з білбордів привітали агента КДБ

21 лютого 1994 року Еймса арештували. "Ми були вражені, коли ФБР заарештувало ветерана ЦРУ Олдріча Еймса. За 9 років Еймс нажив статки, передаючи інформацію, яка привела до загибелі більше десяти наших агентів у Росії, і завдав найсильніший збиток потенціалу розвідки. Виникли питання, якщо Росія веде спрямовану проти нас шпигунську діяльність, чи не варто нам скасувати або призупинити надання їй допомоги? На зустрічі з представниками обох палат в конгресі і відповідаючи на питання журналістів, я висловився проти припинення підтримки Росії. Крім того, шпигуни були не тільки у росіян", - заявив тодішній президент США Білл Клінтон.

Не відомо, як саме змогли вичислити Еймса. Росіяни досі намагаються обміняти його.

До Львівської міськради надійшло звернення від губернатора Свердловської області Росії із проханням передати на перепоховання останки спецагента НКВС Миколи Кузнецова.

Зараз ви читаєте новину «Засудили найціннішого агента російської розвідки у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути