Ексклюзиви
четвер, 23 січня 2020 10:58

Застрелився генерал служби безпеки

Застрелився генерал служби безпеки
Загинув голова служби безпеки ОУН Микола Арсенич. Фото: twitter.com/History_Ukraine

Голова Служби безпеки ОУН та генерал безпеки УПА Микола Арсенич загинув в районі селища Жуків Тернопільської області 23 січня 1947-го. Застрелився, коли схованку в лісі оточили війська МДБ СРСР.

СБ ОУН(б) очолював з 1941-го. До самої організації приєднався за 12 років до того. Навчався на спеціальних курсах військової розвідки під Краковом, де тренувався й німецький Абвер, - так частково вивчив тактику німецьких спецслужб.

За його керівництва розбудували ефективну мережу територіальних органів служби безпеки. Вона протидіяла одночасно і Гестапо і НКВС. Стала незалежною від місцевих провідників ОУН. Сам брав участь у Великих надзвичайних зборах ОУН та нарадах керівного складу. Нагороджений Золотим хрестом заслуги УПА.

Боротьба на виснаження українців тривала, і 11 січня 1947-го Арсенич написав останнього відомого листа командиру УПА Роману Шухевичу, де пропонував повстанцям змінити тактику, пише для Історичної правди Вахтанг Кіпіані.

"На найближчий час перспектив немає, й навряд чи будуть протягом найближчих декількох десятків, а може, й сотень років, - повідомляє він. - Треба перемкнути низи на підпільну роботу і правильно керувати людьми".

Вважав, що настав час легалізуватися і працювати з українцями, завойовуючи в них авторитет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вояки УПА звернулися до українців за кордоном

За 12 днів криївку, в якій він перебував разом із своєю дружиною, референтом Українського Червоного Хреста Ганною Гунько, охоронцем "Климом" та рефренткою Світланою Галушкою, оточили. В НКВС наказали здатися, але охоронець атакував і був поранений, після чого підірвав себе гранатою. Тоді Микола Арсенич спалив документи, застрелив дружину і Світлану, потім застрелився сам. Як з'ясувалося пізніше, Світлана була завербована чекістами.

Діячка УПА Людмила Фоя загинула у бою з бійцями НКВС 19 липня 1950-го. Жінка була подвійним агентом. У НКВС її знали як "Апрєльстку", в УПА - як "Марка Перелісника". Брала участь у контррозвідувальній операції проти радянських спецслужб. Працювала у підпільній пресі повстанців. Чекісти дізналися від закатованих полонених повстанців, що Фоя веде подвійну гру. Її оголосили у розшук. Шукали майже 4 роки. Жінка підірвала себе гранатою.

Зараз ви читаєте новину «Застрелився генерал служби безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути