Ексклюзиви
четвер, 13 червня 2013 12:46

Жарт історії: фундамент для пам'ятника українським козакам у Відні зводили турки

Автор: Фото: tyzhden.ua
  Монумент встановлено за кошти мецената – українського бізнесмена, який проживає та працює в Австрії, за особистої підтримки мера Відня Міхаеля Хойпля
Монумент встановлено за кошти мецената – українського бізнесмена, який проживає та працює в Австрії, за особистої підтримки мера Відня Міхаеля Хойпля

У Відні звели пам'ятник українським козакам. Вони 1683 року звільняли австрійську столицю від військ Османської імперії. Нагадати про цю сторінку спільної історії вирішили в рамках днів Києва у Відні. 20 років тому ці міста стали побратимами, повідомляє "Інтер".

Скульптор Володимир Чепелик працював над пам'ятником два роки. Він розповів про ідею монумента: "Ми вирішили робити не дошку, а пам'ятний знак - три козаки стоять зі свічками. А свічка - це і тепло, і душа, і добро".

За словами голови КМДА Олександра Попова, мерія Відня пішла назустріч українській діаспорі. Адже стоїть пам'ятник козакам в улюбленому місці для прогулянок мешканців Відня - в міському лісі на околиці міста.

"Поставити пам'ятник у Відні дуже складно. Росіяни поставили пам'ятник Пушкіну далеко не в центральній частині міста, - розповів вн. - А ця земля є історично-заповідною і має обмеження до будь-якого будівництва, в тому числі і пам'ятників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мало спав і не пиячив, в усяких розмовах був неговіркий" - Сагайдачного тричі скидали з гетьманства

"Ми пам'ятаємо свою історію і ніколи не забудемо ту допомогу, яку надали нам під час облоги Відня українські козаки. Саме в цьому місці вони перейшли гору і застали турецьку армію зненацька", - заявив мер Відня Міхаель Хойпль під час відкриття пам'ятника.

Данину козакам прийшли віддати і звичайні австрійці. Вони навіть притягли з собою гармату й одягли військову уніформу.

"Ця уніформа старша - 1910 року, - хизується  Пітер Пітц, мешканець Відня. - Але про події 1683-го ми також пам'ятаємо і знаємо, хто такі козаки. Вони були відважними і швидкими".

Про відважних українців згадали не лише мешканці Відня, а й турки. За іронією долі, саме вони зводили фундамент для цього пам'ятника.

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  "Битва під Віднем", (1863) Юзеф Брандт
"Битва під Віднем", (1863) Юзеф Брандт

Оборона Відня — розгром під Віднем османського війська візиря Кари-Мустафи об'єднаними польсько-австрійсько-німецькими військами під проводом короля Речі Посполитої Яна III Собєського 12 вересня 1683 року. Це перша велика битва Війни "Священної ліги", створеної з метою протидіяти османській агресії.В авангарді польського війська у битві за Відень брали участь 150 українських козаків під командуванням полковника П.Апостола-Щуровського. Безпосереднім учасником оборони Відня був єпископ Йосип Шумлянський, який згодом написав "Думу про битву з турками під Віднем". В цьому творі він дорікає лівобережному гетьману Самойловичу, що той не дозволив лівобережним козакам взяти участь у поході і тим самим позбавив козаків великої військової слави. Вважається, що гетьман Іван Самойлович заборонив лівобережним козакам йти на оборону Відня. "Віденська відсіч" назавжди поклала край турецькій експансії вглиб Європи.

Зараз ви читаєте новину «Жарт історії: фундамент для пам'ятника українським козакам у Відні зводили турки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути