субота, 16 липня 2022 08:06

Запрацював найстрашніший концтабір

Запрацював найстрашніший концтабір
В'язні Бухенвальду на перекличці. Через нього пройшло понад 250 тис. арештантів, 56 тис. із них загинули. Фото: waralbum.ru

Біля Ваймара в Третьому Рейху нацисти 16 липня 1937-го відкрили концтабір Бухенвальд. За роки Другої світової війни він став одним з найстрашніших, після Освенцима, таборів смерті.

В Бухенвальді не було газових камер, однак щомісяця гинули тисячі в'язнів. Вони не витримували важкої праці, умов утримання, тортур і медичних експериментів. У таборі тестували вакцини проти тифу, проводили експерименти з визначення граничних доз отруєння алкалоїдами, ефективності бальзамів для лікування опіків.

Головний табір був огороджений колючим дротом та електричним парканом зі сторожовими баштами. Над входом – цинічний напис: "Кожному своє". Найжорстокішою у поводженні з в'язнями була Ільзе Кох, дружина коменданта табору, прозвана за свій садизм Бухенвальдською відьмою. Вона любила бити в'язнів батогом і колекціонувала різні побутові речі, зроблені з шкіри жертв своїх тортур. Мала абажури, виготовлені з людської шкіри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські солдати натрапили на концтабір у лісі

За час існування концентраційного табору через нього пройшли понад 250 тис. осіб і 56 тис. загинули. Більшість загиблих – євреї та політичні в'язні, військовополонені, цигани та гомосексуалісти. Війська 3-ї армії США 11 квітня 1945 року звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд.

У перші повоєнні роки в Бухенвальді був організований спецтабір №2 НКВД СРСР. Наприкінці 1950-х у НДР на місці колишнього концтабору відкрили меморіальний комплекс. Це був найбільший меморіальний комплекс на німецькій землі.

20 березня 1933 року в Дахау почав діяти перший концентраційний табір нацистської Німеччини. Це було місце, де практикували фізичні та психологічні покарання.

Табір був створений одразу після підпалу Рейхстагу – для ізоляції та знищення політичних противників партії. Був у повному підпорядкуванні СС. 29 квітня 1945 року табір Дахау було звільнено військами США.

Зараз ви читаєте новину «Запрацював найстрашніший концтабір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути