неділя, 18 червня 2017 04:20

Запоріжзькі та донські козаки взяли турецьку фортецю за місяць

Запоріжзькі та донські козаки взяли турецьку фортецю за місяць
Взяття турецької фортеці Азов донськими козаками 18 червня 1637 р. Микола КОЧЕРГІНА

18 червня 1637 року донські козаки разом із запорожцями захопили турецьку фортецю Азов. Навесні донські козаки звернулися до запорожців із проханням взяти фортецю Азов, яку контролювали турки. Запорожці хотіли найнятися в шахську армію, щоб воювати з турками, але погодилися на пропозицію.

Азов розташований на лівому березі ріки Дон, за 8 км від впадання її в море. Місто мало замкнуту фортечний мур загальним обводом в 600 сажнів - 1560 м (1 сажень -2.6 м). Азов складалося з трьох міст: власне Азов, Тапрагалов і Ташкалов. Фортечні стіни нараховували 11 башт, міста були розділені між собою стінами. З боку Дона стіна досягала 10 сажнів висоти - 26 м. Фортечні рови мали 4 сажні ширини. Гарнізон фортеці складався з 4000 добірних яничарів. На озброєнні було 200 гармат різного калібру. Бойовими припасами і їжею фортеця була забезпечена більш ніж на рік.
21 квітня розпочалася облога міста. В поході брали участь 4,5 тисячі донців і тисяча запорожців. Тривала облога дев'ять тижнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гетьман Виговський розбив москалів під Конотопом

18 червня запорожці-підривники на чолі з Іваном Арадовим зробили пролом у фортечній стіні шириною близько 20 метрів. Після великого вибуху у пролом кинулися козаки на чолі з донським отаманом Михайлом Татаріновим. Яничари зустріли козаків стріляниною, зіштовхували зі стін, сипали в очі пісок, лили окріп і розплавлене олово. На вулицях всюди йшли бої. До вечора турки, що залишилися в живих, замкнулися в замку, багато кинулися рятуватися в степ. За містом кінне військо козаків їх виловлювало і вбивали. Крім жінок і дітей, полонених не було: весь гарнізон був знищений. Було звільнено дві тисячі православних полонених. Козаки втратили убитими 1100 осіб і багато було поранено. Здобич ділили порівну на 4400 частин по числу учасників.

Після взяття Азова козакам відкривався вільний вихід в Азовське і Чорне моря. Козаки відновили старий собор Іоанна Предтечі і побудували нову церкву Миколи Угодника. Азов був оголошений християнським вільним містом, в нього потягнулися купці з Кафи, Керчі, Тамані. На п'ять років Озів став козачим містом.

Зараз ви читаєте новину «Запоріжзькі та донські козаки взяли турецьку фортецю за місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути