вівторок, 10 грудня 2019 15:10

Захищав та лікував - знайшли унікальний амулет

Археологи виявили єгипетський амулет "Око Гора" на східному узбережжі Аравійського півострова в провінції Дібба Аль-Бая, Оман. Знахідці близько 2,3 тис років. В країні така зустрічається вперше.

Окрім амулету, що символізував захист та мав покращувати здоров'я, у могильнику виявили рештки 12 осіб, гончарні вироби, срібні та золоті прикраси, повідомляє The History Blog.

Розкопки у Дібба розпочалися ще у 2013 році. Їх проводила італійській археологічна місія на запрошення влади Оману. Тоді вдалося виявити 2 колективні могили та ритуальні ями. Там знайшли золоті прикраси, керамічні посудини, кинджалами, вістря стріл, зокрема, ще один амулет присвячений давньому божеству. Пізніше розкопали рештки щонайменше 188 людей та понад 3,5 тис. артефактів.

Голова італійської делегації з Римського університету Доктор Франческо Генчі підкреслив, що результати свідчать про значну історичну роль, яку відіграв Дібба. Імовірно регіон вважався священною територією, яка нині має велике значення для розуміння племінних суспільств залізного віку на Аравійському півострові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали ями з відрубаними руками

Автор: thehistoryblog.com
  В Омані виявили амулет "Око Гора"
В Омані виявили амулет "Око Гора"
Автор: thehistoryblog.com
  Месопотамський кам'яний амулет із клинописним написом, виявлений на розкопках в Дібба
Месопотамський кам'яний амулет із клинописним написом, виявлений на розкопках в Дібба
Автор: thehistoryblog.com
  Розкопки масового поховання в провінції Дібба
Розкопки масового поховання в провінції Дібба
Око Гора або Веджат — старовинний єгипетський символ королівської влади і захисту від богів. За легендою це ліве соколине око бога Гора, яке було вибите у сутичці з Сетом. Праве око Гора символізувало Сонце, а ліве око - Місяць, його пошкодженням давні єгиптяни пояснювали фази місяця. Око, зцілене богом Тотом, ставло могутнім амулетом, який носили фараони. Він уособлював собою різні аспекти божественного світопорядку, від царської влади до чоловічої родючості.
Зараз ви читаєте новину «Захищав та лікував - знайшли унікальний амулет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути